Előadás

2022.11.12. 13:42

Sok érdekességet hallhattak Petőfiről a halasi könyvtárban

Petőfi napja címmel hangzott el előadás a magyar tudomány napja alkalmából a kiskunhalasi Martonosi Pál Városi Könyvtárban, ahol szó esett arról is, hogy mennyi halasi kötődésű tudóst adott a Dél-alföldi város az országnak.

Pozsgai Ákos

Marjanucz László nyugalmazott egyetemi docens tartott előadást a halasi könyvtárban.

Fotó: Pásztor Gergely

A halasi könyvtárban is megszervezik november első napjaiban a Magyar Tudomány Napja helyi programjait. A telt házas programon Végső István, a szervező halasi Pásztortűz Kulturális és Hagyományápoló Egyesület elnöke emlékeztet arra, hogy mennyi halasi kötődésű akadémikust adott a város az országnak. Elmondta, hogy a dualizmustól 1956-ig öten is az akadémia rendes és levelező tagjai lettek, így Szilády Áron lelkész, nyelvész, Gyárfás István jogász, történész, Thury József nyelvész, Szász Károly püspök, irodalmár, illetve Balla Antal történész, kisgazda politikus.

Idén, készülve a Petőfi Sándor születésének kétszáz éves jubileumára, dr. habil Marjanucz László nyugalmazott egyetemi docens tartott előadást Petőfi Sándor költő „nagy napjáról”, 1848. március 15-ről. Marjanucz László nyugalmazott egyetemi A docens előadása az 1848/49-es eseményekről, a márciusi ifjakról, köztük Petőfiről, valamint a kor szellemiségét meghatározó politikai irányzatokról, döntésekről adott teljes képet a hallgatóságának. A gazdaság-, politika- és társadalomtörténeti előzmények után tért rá március 15. eseményeire. – Ezt a tavaszi napot Pest-Budán jórészt Petőfi Sándor befolyásolta – mondta, a költő, forradalmár világképe, költészete és politikai meggyőződése is terítékre került az előadás során. A program végén kérdéseket lehetett feltenni az előadónak.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában