Kiskunfélegyháza

2022.11.29. 10:54

Semjén Zsolt: Magyarország továbbra is kiáll a béke mellett – galériával

Semjén Zsolt Mondj nemet a szankciókra! című országjárás keretében tartott fórumot hétfőn Kiskunfélegyházán. A miniszterelnök-helyettes Lezsák Sándor országgyűlési képviselő meghívására érkezett Félegyházára. A városháza dísztermében tartott fórumon elmondta, Magyarország semmit nem fog támogatni, ami a magyar emberek, a magyar gazdaság energiaellátását veszélyezteti.

Vajda Piroska

Semjén Zsolt miniszterelnök-helyettes

Fotó: Vajda Piroska

A fórumot megelőző sajtótájékoztatón Csányi József polgármester hangsúlyozta, az elmúlt években nagyon nehéz helyzet alakult ki a világban. Amikor a pandémia után azt gondoltuk, hogy könnyebb lesz, szembesülnünk kellett azzal, hogy a szomszédunkban kitört háború. Az most a legfontosabb kérdés, hogy milyen hatással van ez a világra, Európára, hazánkra és azon belül Kiskunfélegyházára. Láthatjuk, hogy a nemzetközi problémakezelés nem megfelelő, a bevezetett szankciók okán az energiahordozók ára megfizethetetlen csillagászati magaslatokba szökött. A helyzet pontos megismeréséhez kértük Lezsák Sándor országgyűlési képviselő és Semjén Zsolt miniszterelnök-helyettes segítségét – ismertette a városvezető.

Semjén Zsolt a háború kapcsán leszögezte: Magyarország mindig kiállt és ki fog állni Ukrajna szuverenitása mellett. Hazánk minden karitatív segítséget megad Ukrajnának, sőt az újjáépítésben is részt fog venni. De fontos látni, hogy Magyarország a rá eső részt az Európai Unió tagállamaként vállalja az újjáépítésében. Azt azonban nem vállaljuk, hogy az Európai Unió közösen vegyen fel hitelt az újjáépítés finanszírozására, mert nem helyes az Európai Uniót eladósítani.

Fontos látni azt is, hogy hazánk felső korlát nélkül fogadja az Ukrajnából érkező menekülteket. 

Sőt, hazánk a sebesült ukrán katonák magyarországi gyógykezelését is vállalja. Ugyanakkor semmilyen körülmények között nem engedjük, hogy magyar katona és magyar fegyver ebbe a háborúba belekeveredjen. Hiszen van a történelmi tapasztalatunk abban, hogy mit jelent Oroszországgal háborúba keveredni. Azt is hangsúlyozta, hogy hazánk nem szállít fegyvert Ukrajnába és hazánkon keresztül más ország fegyverszállítását sem engedélyezzük. Ha fegyvert küldünk, akkor már fél lábbal benne vagyunk a háborúba. A Kárpátaljai magyarok védelmében sem engedhetjük ezt meg – tette hozzá Semjén Zsolt.  

Arra is felhívta a figyelmet, hogy más országokkal ellenétben hazánkban bűncselekménynek számít, az illegális toborzás. Aki Magyarországon akár orosz, akár ukrán oldalra magyar fiatalokat akar toborozni katonának öt év börtönbüntetés kap. A toborzó és az is, aki beáll katonának.

A miniszterelnök-helyettes azt is leszögezte, hogy az európai emberek védelmében át kell gondolni a szankciós politikát.

Magyarország semmit nem fog támogatni, ami a magyar emberek, a magyar gazdaság energiaellátását veszélyezteti. 

Kiemelte: Magyarország továbbra is a béke pártján áll, az orosz-ukrán háború esetleges eszkalálódása az egész világot veszélyezteti, ezért orosz-amerikai tárgyalásokra, mielőbb tűzszünetre és béketárgyalások megindítására van szükség, ha pedig mindez megtörténik, akkor az energiaárak is csökkenhetnek.

Hozzáfűzte: látszik, hogy Oroszországot nem rendítették meg a szankciók, hiszen az olajat gond nélkül eladják Kínának és Indiának, abból pedig, hogy kevesebb gázt értékesítenek, nem lesz kisebb a bevételük; a magasabb árak miatt kétszer akkora lett a hasznuk, mint amekkora korábban volt. 

Semjén Zsolt arról is beszélt, hogy az Orbán kormány minden környező országgal összekötötte hazánk gázvezetékeit, ezért nem vagyunk annyira kiszolgáltatott helyzetben. A csövön való szállítással jön elegendő energia és nem lesz energiahiány Magyarországon. Ugyanakkor a kormány kötelességének érzi, hogy a kialakult nehéz helyzetben segítse a magyar embereket, ezért vezették be az ársapkákat, a kamatstopot, indították el a gyármentő programot, és nyújtanak az átlagfogyasztás mértékéig minden magyar család számára havonta 181 ezer forint értékű támogatást a rezsicsökkentés keretében.

Lezsák Sándor végezetül arra hívta fel a figyelmet, hogy minden magyar felelős minden magyarért. Itt a választókerületben pedig minden félegyházi felelős minden félegyháziért.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában