Piarista Liturgikus Kör

2022.11.06. 19:50

Ritkaság: gregorián énekek csendülnek fel a kecskeméti szentmiséken

A Czollner téri Szent Erzsébet templomban – vasárnapról vasárnapra – latin nyelvű gregorián misetételek is felcsendülnek a szentmisén. A ritkaságnak számító gregorián énekek hagyományát őrző Piarista Liturgikus Körről Csorba István kántor-karvezetővel beszélgettünk, aki 2002 óta lát el liturgikus szolgálatot a templomban.

Sebestyén Hajnalka

Illusztráció

Fotó: Shutterstock

– Honnan ered a latin nyelvű gregorián énekek szeretete?

– Egykoron a Központi Kántorképzőben még dr. Bucsi László atya, tanárom kimagasló, lélekemelő módszertanával szerettette meg velem. Később, Egerben, a kántor-karvezető oklevelem átvételekor inspiráltak arra, hogy a latin gregorián énekeket ne hagyjam feledésbe merülni, hanem továbbra is építsem bele a liturgiába, mivel a gregorián az egyház zenei anyanyelve.

– Mióta szólnak gregorián énekek a miséken?

– A gregorián ének már akkor sem volt ritka a Czollner téri kis templomban, amikor még a Congregatio Jesu Ward Mária Leánygimnáziumának és Kollégiumának növendékei jártak oda évfolyammisére. Valójában azonban a tudatos hagyományőrzés a piarista templom liturgikus köréhez kapcsolódik. 

Telek Péter Pál és Csorba István (elől) a templomban
Fotós: Sebestyén Hajnalka

– Mesélne a kezdetekről?

– A Szent Erzsébet-templom 2013 óta áll a piarista atyák gondozásában. Dr. Acél Zsolt piarista tanár 2007-től celebrálta a piarista templomban a déli misét, az ő indíttatásával, közös kezdeményezéssel indult el a latin nyelvű szentmise.

A tartalmas prédikáció, a gregorián zenei tételek és a fiatalokból álló asszisztenciával bemutatott szép liturgia révén hétről hétre egyre több hívőt vonzottak a misék. 

Ebből nőtt ki a Piarista Liturgikus Kör, amely a vasárnap déli miséken túl – Fórián-Szabó Zoltán akkori plébános támogatásával – rendszeresen szervezett régi rítusú szentmiséket, valamint énekes esti imákat. A tagok közül feltétlenül meg kell említenem Galaczi Tibor tanárt, aki a latin nyelvű miséket celebrálta, Telek Péter Pál tanárt, aki a déli misén akolitusként, a zsolozsmán előénekesként vett részt, valamint Talmácsi József tanárt, aki a miseénekrend összeállítását, valamint a mise- és zsolozsmaszövegek összeszerkesztését, sokszorosítását vállalta. Jómagam a kántori szolgálatot láttam el a vasárnap déli misén, az előbb említett társaimmal.

– Mikor került át a gregorián ének a Szent Erzsébet-templomba?

– 2015-ben Fórián-Szabó Zoltán plébános meghalt, a következő év elején pedig Acél Zsolt elkerült Kecskemétről. A gregorián énekes szentmise ekkor helyeződött át a Szent Erzsébet-templomba, ahol Telek Péter Pálnak, a Piarista Általános Iskola felsős tagozatvezetőjének kezdeményezésére a vasárnap reggeli szentmisék egyben diákmisék lettek. A tanulók szívesen jártak és járnak ma is erre a misére. Az énekrendet hétről hétre Telek Péter Pál állítja össze, és rendszerint ő is vezeti a közösség énekét, nagy örömömre én pedig orgonán kísérem.

– Hogyan állítják össze az énekeket?

– A szentmise énekeinek kiválasztása során a legszebb, legértékesebb tételek előtérbe helyezésére törekszünk. Azt valljuk, hogy a liturgikus ének és zene a lehető legszebb, legértékesebb darabokból kell, hogy álljon. Ugyanakkor ne hangverseny legyen, hanem olyan, amelybe a híveknek is lehetősége van bekapcsolódni. Ezért elsősorban az Éneklő Egyház énekeiből válogatva fokozatosan bővítjük a repertoárt, az idősebb hívek által ismert és szeretett népénekek mellett rendszeresen éneklünk introitust, azaz szentmisét indító zsoltárt és communiót, azaz áldozási szertartást kísérő gregorián éneket. Az állandó részeket pedig gyakran latinul szólaltatjuk meg. Az újonnan vett énekeket apránként, miséről misére gyakorolva vezetjük be. 

– Ki celebrálja a szentmiséket?

– A szentmiséket 2020-ban bekövetkezett haláláig Szabó István piarista templomigazgató atya celebrálta. Közvetlen, derűs személyiségét, rövid, lényegre törő prédikációit a felnőttek és a gyerekek egyaránt kedvelték. 2021 januárjától Görbe László plébános vette át a templomigazgatói feladatokat. Elődjéhez hasonlóan ő is szívén viseli és támogatja törekvéseinket. Neki köszönhetően még idén ősszel megújulhat az orgonánk, továbbá a meglévő világítást és hangosítást a legmodernebb technika váltja fel. 

A szentmiséket pedig Balogh Tamás és Adamát Lajos atyák felváltva tartják. Mindketten gondosan, szépen, az előírásokat messzemenően betartva végzik a liturgiát, és teljes mértékben partnerek törekvéseink megvalósításában.

Telek Péter Pál idén ősztől már nem a Piarista Iskola tanára, de továbbra is szívügyének tartja a Szent Erzsébet-templom liturgikus életét, s amikor csak teheti, részt vesz a vasárnapi szentmiséken és vezeti az éneket. Nagy szeretettel, odaadással, magas szintű szakmai tudásával, gyönyörű hangjával tovább örökíti az általa is nagyon szeretett latin gregorián énekeket. Reméljük, hogy még hosszú évekig tart ez a gyümölcsöző együttműködés, Isten dicsőségére, a helyi egyház, a piarista diákok és családjaik szolgálatára.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában