Fórum

2022.11.23. 15:00

Petőfiszállás legfiatalabb és legidősebb lakóját is köszöntötték a falugyűlésen

Két év kihagyás után újra falugyűlést tartottak Petőfiszálláson, amelyen köszöntötté a néhány hetes Barta Bendét és a 96 éves Rádi Mihályné Veronka nénit is. Szász János polgármester az eseményen értékelte az elmúlt két esztendőt.

Vajda Piroska

A település legfiatalabb és legidősebb lakóját is köszöntötték a falugyűlésen.

Fotó: Vajda Piroska

A fórum kezdetén Balla Barnabás plébános atya megáldotta a jelenlévőket, majd Szász János polgármester és dr. Toldi Zsolt jegyző köszöntötték település legfiatalabb és legidősebb lakosát: a néhány hetes Barta Bendét és a 96 éves Rádi Mihályné Veronka nénit. Ezt követően Szász János polgármester értékelte az elmúlt két esztendőt. Tájékoztatójából kiderült, hogy a település gazdálkodása rentábilis. Az éves gazdasági megtakarításokon kívül biztosítani tudják a mindenkori pályázatok és a kötelezően vállalt feladatok többletigényeinek kiadásait. Hangsúlyozta, folyamatosan arra törekednek – még a mostani kiszámíthatatlan energia és egyéb költségek mellett is – hogy az éves költségvetés 15-20 százalékát feladattal nem terhelt, tiszta tartalékként megteremtsék. Hozzátette, ezt célt az önkormányzat 2010 óta fent tudja tartani. Ennek köszönhetően a korábbi évekhez hasonlóan idén is kapnak karácsonyi ajándékcsomagot és rezsitámogatást a helyi nyugdíjasok. 

A polgármester beszámolója után a helybeliek mondták el közérdekű javaslataikat. Sokan tettek fel kérdést az áramszolgáltató képviselőjének az energiaárak emelkedése okán a tervezett napelemes fejlesztéseikkel, illetve a hálózatbővítési igényeikkel kapcsolatban. 

A tanyán élők visszatérő problémája a hulladékszállítás is szóba került. 

A külterületre ugyanis nem jár a szemétszállító, így a tanyasiaknak maguknak kell megoldaniuk a szemételhelyezést. Két lehetőségük van: vagy beviszik a szemetet az önkormányzat által létesített hulladékudvarba, vagy az éves lomtalanításkor kihelyezett konténerekbe rakják.

Az ukrán-orosz háború kapcsán a katasztrófavédelemhez is több kérdés érkezett. Volt, aki arra volt kíváncsi, hogyan készítik fel a lakosságot egy esetleges vészhelyzetre és az is elhangzott, hogy a településen nem működnek a vészjelző szirénák.

A Petőfiszállást leginkább foglalkoztató kérdés a migráció volt. A települést ugyanis súlyosan érinti az illegális bevándorlók problémája. Naponta 10-20 embert is elfognak a község külterületén. Az illegális bevándorlók vagy az üres tehervonatokról szállnak le, vagy az autópályán érkeznek a falu területére. Hogy miért épp a petőfiszállási vasútállomást és az autópálya melletti parkolót választják, azt nem tudni, de a hideg beköszöntével egyre többen húzzák meg magukat a sztráda melletti üres tanyákban. A polgármester ugyanakkor elmondta, a rendőrség és a polgárőrség összehangolt munkájának köszönhetően eddig semmilyen incidens nem történt a községben. Hozzátette, a magyar rendőrök munkáját már osztrák rendőrök is segíti, az autópálya mellett folyamatosan ellenőrzik a parkolót.  

A gyűlés lezárását követően az önkormányzat vendégül látta a mintegy 150 megjelent résztvevőt. Teával, forralt borral hurkával és kolbásszal kedveskedtek a megjelenteknek. 

 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában