Határvédelem

2022.11.14. 08:22

Négy településen intézkedtek a Bács-Kiskun megyei rendőrök

A szolgálatot teljesítő rendőrök vasárnap összesen 340 határsértőt tartóztattak fel és 140 főt megakadályoztak a hazánk területére történő illegális belépésben.

Baon.hu

Fotó: police.hu

Bács-Kiskun megyében a rendőrök 6 esetben összesen 21 határsértőt tartóztattak fel Hercegszántó, Nagybaracska, Petőfiszállás és Bócsa közigazgatási területén – írja a police.hu.

Csongrád-Csanád megyében a járőrök 23 esetben összesen 290 határsértőt tartóztattak fel Ásotthalom, Mórahalom, Ruzsa, Szatymaz, Kiszombor, Zákányszék, Szeged és Röszke közigazgatási területén.

Győr-Moson-Sopron megyében 1 alkalommal, Nagycenknél 1; Tolna megyében 2 ízben, Szekszárdon és Fácánkertnél 8; Pest megyében 1 esetben, Törökbálint külterületén 17; és Komárom-Esztergom megyében 1 alkalommal, Komáromnál 3 fő határsértőt tartóztattak fel.

A feltartóztatott illegális migránsok ellenőrzésük során vietnámi, marokkói, palesztin, algériai, szír, iraki, tunéziai, afgán, indiai és török állampolgárnak vallották magukat, azonban sem személyazonosságukat, sem magyarországi tartózkodásuk jogszerűségét hitelt érdemlően nem tudták igazolni. A rendőrök a hatályos magyar jogszabályoknak megfelelően visszakísérték őket az ideiglenes biztonsági határzárhoz.

Az elmúlt 24 órában Bács-Kiskun 1, Csongrád-Csanád megyében 7 esetben a rendőrök összesen 140 főt megakadályoztak a hazánk területére történő illegális belépésben.

Magyarország területén az elmúlt 24 órában 7 fő ellen indult embercsempészés miatt büntetőeljárás.

Ruzsa külterületén vasárnap 9 óra körül fának ütközött egy gépkocsi. A rendőrök vezető és utasok nélkül találtak rá a járműre, de a helyszín közelében 12, magukat afgán és indiai állampolgárnak valló külföldi tartózkodott, akik elmondták, hogy a balesetet szenvedett autóban utaztak. A sofőr, egy 32 éves bolgár férfi elmenekült, őt – a bevezetett intézkedéseknek köszönhetően – még aznap 13 óra körül Balotaszállásnál fogták el az egyenruhások.

A Készenléti Rendőrség Nemzeti Nyomozó Iroda Nemzetközi Bűnözés Elleni Főosztály Illegális Migráció Elleni Osztály jelzése alapján az M0-ás autóúton, Törökbálintnál állítottak meg vasárnap 18 óra 10 perckor egy német honosságú teherautót. A járművet egy 45 éves ukrán állampolgár vezette, mellette társa, egy 48 éves német állampolgár utazott. A raktérben 17, magukat indiai állampolgárnak valló illegális migránst találtak.

A Készenléti Rendőrség Nemzeti Nyomozó Iroda Nemzetközi Bűnözés Elleni Főosztály Szegedi Osztály jelzése alapján vasárnap 22 óra 25 perckor a járőrök ellenőrzés alá vonták egy magyar honosságú személygépkocsi vezetőjét, egy 33 éves szlovák férfit, valamint 3, ugyancsak szlovák állampolgárságú társát. Az autóban további 3 külföldit találtak, akik azt állították, hogy Afganisztánból indultak útnak.  

Valamennyi esetben az utasok sem személyazonosságukat, sem magyarországi tartózkodásuk jogszerűségét hitelt érdemlően igazolni nem tudták, ezért a rendőrök a magyar jogszabályoknak megfelelően intézkednek az illegális migránsok ideiglenes biztonsági határzárhoz való visszakíséréséről, míg a járművezetőkkel és társaikkal szemben embercsempészés miatt büntetőeljárás indult.

Az embercsempészés bűntett alapesetben egy évtől öt évig, minősített esetben akár öttől tizenöt évig terjedő szabadságvesztéssel büntetendő.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában