Galériával

2022.11.10. 16:59

Navracsics Tibor: a szankciók árát az uniós polgárok fizetik meg

Minden esély megvan arra, hogy még ez év végéig Magyarország megkösse a kohéziós és a helyreállítási alap pénzeinek folyósításához szükséges partnerségi megállapodásokat az Európai Bizottsággal – jelentette ki Kiskunhalason egy lakossági fórumon Navracsics Tibor területfejlesztésért és az uniós források felhasználásáért felelős tárca nélküli miniszter, aki Bányai Gábor országgyűlési képviselő, a Dél-alföldi Gazdaságfejlesztési Zóna komplex fejlesztéséért felelős kormánybiztosa meghívására, az országjáró fórum keretében látogatott a városba.

Pozsgai Ákos

Bányai Gábor és Navracsics Tibor

Fotó: Pozsgai Ákos

Navracsics Tibor szerint az Európai Bizottság már novemberben meghozhatja azokat a döntéseket, amelyek nélkülözhetetlenek ahhoz, hogy a Magyarországnak járó források jövőre megnyíljanak. A jelenlegi euróárfolyamon számolva a tervek szerint 2023-ban 560-561 milliárd, 2024-ben 747 milliárd, 2025-ben 1047 milliárd forint érkezne Magyarországra – jegyezte meg a miniszter, aki emlékeztetett arra, hogy Magyarországnak a 2021–2027-es uniós költségvetési időszakban a társfinanszírozással együtt mintegy 14 ezer milliárd forint áll rendelkezésére, ebből az összegből tízezer milliárd forint a területfejlesztési, négyezer milliárd pedig a vidékfejlesztési operatív programok tesznek ki. Hozzátette: a támogatással és hitelkonstrukcióval együtt hatezer milliárd forint a helyreállítási alap értéke, melynek első részletéhez már jövőre hozzáférhet Magyarország a partnerségi megállapodás aláírásával.

Az elkövetkezendő öt-tíz év legfontosabb kérdésének a hazai energiaforrások feltárását nevezte a politikus, ugyanis szerinte Magyarország számára jelen pillanatban a legnagyobb problémát az jelenti, hogy kizárólag Oroszországból kapja a gázt.

– A gázalapú energiaszolgáltatásról át kell térnünk egy sokszínűbb, a megújuló energiákat is és más energiaforrásokat is magába foglaló energiaellátásra. Másrészt pedig Oroszországgal szemben is egy függetlenebb helyzetre kell szert tennünk, ennek része az is, ha az országban lévő energiaforrásokat próbáljuk meg hasznosítani. Ebben szerepe lehet az Alföld alatt található energiaforrásoknak is – tette hozzá a miniszter.

Kiemelte: most, amikor már ennyire drága és bizonytalan is, hogy jön, vagy nem jön a gáz, felértékelődik minden olyan energiaforrás, ami kiválthatja az Oroszországtól való egyoldalú függőséget. Felértékeli a paksi beruházást, a geotermikus, a szél- és napenergiát, de akár a szénbányászat újbóli beindítása is szóba jöhet – jegyezte meg.

A területfejlesztésért felelős miniszter szerint fontos, hogy elinduljon egy olyan koncepcionális munka, amelynek keretében feltérképezik az energiaforrásokat, megjelölik a felelhető helyeket, és hogy milyen befektetések szükségesek ahhoz, hogy ki tudják termelni. Véleménye szerint ebben fontos szerepe lehet az uniós források oldaláról érkező operatív programoknak, a kohéziós és újjáépítési pénzeknek.

– Már csak azért is, mert a magyar gazdaság az elkövetkezendő évtizedekben, ha megvalósulnak azok a beruházások, amelyekre már szerződések vannak, akkor a sokszorosát fogja az energiának fogyasztani, mint amit most. Ez azt jelenti, hogy az elkövetkezendő években hihetetlenül fel kell fejlesztenünk az energiahálózatunkat ahhoz, hogy az ide beköltöző gyárak és egyéb más befektetések is itt tudjanak működni és a magyar gazdaságot lendületben tudják tartani. Ha sikerül ezt végrehajtanunk, akkor Magyarország ebben a technológiaváltásban a világ élvonalához tartozhat majd – fejtette ki a miniszter.

Navracsics Tibor kérdésre válaszolva az orosz-ukrán háború kapcsán egyértelműen az orosz felet tette felelőssé, visszautasította ugyanakkor, hogy Magyarország béke iránt tett erőfeszítéseit bárki is oroszbarátsággal vádolja. Az európai uniós szankciókról szólva elmondta, hogy egyelőre Európára, és benne Magyarországra nézve nagyobb károkat okozott, mint Oroszország számára. A jelenlegi szankciós politika miatt a megugró energiaárakat és az abból következő inflációt az uniós országok, köztük Magyarország polgárai fizetik meg, ami elfogadhatatlan – tette hozzá.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában