Energiatakarékosság

2022.11.08. 06:50

Napelemekkel és klímákkal is csökkentik a rezsiköltségeket Jánoshalmán

Energiatakarékossági intézkedésekről döntöttek a képviselők, akik két testületi ülésen is foglalkoztak a témával. A hosszútávú energiamegtakarításra irányuló határozatok hozatala előtt meghallgatták az önkormányzati intézmények és gazdasági társaságok vezetőit a megnövekedett energiaárak várható hatásairól. Egyebek mellett napelemek és klímaberendezések telepítésével is csökkentené a várható rezsiszámlákat a képviselő-testület, ehhez 36,4 millió forintot különítettek el a költségvetésben.

Pozsgai Ákos

A legnagyobb rezsinövekedés a Dr. Fenyvesi Máté Sportcsarnok épületében várható.

Fotó: Pozsgai Ákos

A polgármesteri hivatalban a fűtés faaprítékos kazánnal történik munkanapokon, azonban a hétvégéken is komoly igény mutatkozik a díszterem használatára, az esküvőkön túl névadókra, házasság-megerősítő fogadalomtételekre. A díszterem felfűtése azonban nehézkes és gazdaságtalan volt, ezért két darab klímaberendezést vásárolt az önkormányzat, ami nemcsak a téli időszakban jelent gazdaságosabb és komfortosabb megoldást, hanem a nyári időszakban is. 

Ezzel együtt a hivatali épület napelemes rendszerének bővítéséről is döntött a képviselő-testület, amellyel a klímák működéséhez szükséges villamos energiát fogják előállítani, az ehhez szükséges hatmillió forintot a város költségvetéséből biztosítják.

Hasonlóan napelemek telepítésével szeretnék a Városgazda Kft. Molnár János utcai Szálláshely és Irodaház épületeinek többletvillamosenergia-igényét biztosítani, az ehhez szükséges 7,4 millió forint is biztosított az önkormányzat költségvetésében.

A legnagyobb rezsinövekedés a Dr. Fenyvesi Máté Sportcsarnok épületében várható, ahol a kedvező időjárásnak köszönhetően a mostani fűtési szezonban eddig a fűtést nem kellett elindítani, csupán a használati melegvíz vonatkozásában van gázfelhasználás.

A sportcsarnok esetében az eddig jól kalkulálható, éves gázszámla átlagosan ötmillió forint volt, az energiaárak növekedése miatt ez az összeg azonban várhatóan az ötszörösére, 25 millió forintra fog emelkedni a számítások szerint, míg az eddigi éves 1,5 milliós villanyszámla, 2023-ban a kétszeresére, hárommillió forintra. Összességében az energiaköltség, alapdíjjal együtt, négyszeresére növekszik a sportcsarnok esetben.

A sportcsarnokot a felhasználók létszámát tekintve 90 százalékban az általános iskolás diákok használják a testnevelés órákon. Czeller Zoltán polgármester levelet írt a két általános iskola fenntartójának, hogy lehetőség szerint nagyobb mértékben járuljanak hozzá a sportcsarnok működtetésének költségeihez. A képviselő-testület egyelőre nem hozott döntést a létesítmény nyitvatartásának korlátozásáról, megvárja a fenntartókkal való egyeztetés eredményét, ezt követően dönt a sportcsarnok téli használatának rendjéről.

Az Imre Zoltán Művelődési Központ és Könyvtárban is racionalizálták az épületben található termek fűtését, és csökkentett időben lesznek nyitva, valamint emelték a terembérleti díjakat is, amit a képviselő-testület elfogadott.

A képviselők döntöttek arról is, hogy a Családsegítő Szolgálat és Központ székhelye december 1-től átkerül a polgármesteri hivatal épületének abba a részébe, amely a Kormányhivatal elköltözésével megüresedett.

A Gyermeklánc Óvoda és Bölcsőde esetében egyelőre nem született döntés arról, hogy a Batthyány utcai óvodát a téli időszak idejére átköltöztessék-e a Központi Óvoda Radnóti utcai épületébe, novemberben dönt róla a képviselő-testület.

A Jánoshalmi Közétkeztetési Kft. épületében, ahol a diákélelmezési konyha működik, három darab klímaberendezést szerelnek fel, az ehhez szükséges 23 millió forintot a képviselők az önkormányzat költségvetésében elkülönítették.

Az önkormányzati tűzoltóság épületének energetikai korszerűsítéséhez pályázatot nyújtott be az önkormányzat, erre azonban várhatóan csak az EU-s források megérkezése esetén kerülhet sor.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában