Szappanos Lukács

2022.11.28. 14:46

Megújult a miklósi hagyományőrző sírja

Szappanos Lukács, a kunokhoz kötődő hagyományok összegyűjtője, halálának 49. évfordulója, sírjának felújítása alkalmából szervezett megemlékezést a város önkormányzata, a nevét viselő intézményekkel közösen.

Gulyás Sándor

Szappanos Lukács sírjának rendbetételét a nevét viselő népdalkör és művészeti iskola vállalta magára

Fotós: Kunszentmiklós Város Önkormányzata

–  Szappanos Lukács, városunk szülötte kun nemesi származására büszke, kiemelkedően művelt, írogató parasztpolgár volt. Elévülhetetlen érdeme, hogy megőrződött a Kunság elveszettnek hitt táncöröksége. Nevéhez fűződik a kunszentmiklósiak Szentmiklósi Gyöngyösbokréta csoport létrehozása, akik méltó módon képviselték Magyarországot külföldi fellépéseik alkalmával is. A néprajzkutatók közül elsőként Gönyey Sándor kereste fel 1947-ben, majd a néptánckutatók több generációja látogatta őt rendszeresen. 

A kunszentmiklósi táncokról, ezzel együtt Szappanos Lukács tánctudásáról az évtizedek során három alkalommal készült filmfelvétel. 

Elévülhetetlen érdemet szerzett abban, hogy a Kunság olykor elveszettnek hitt táncöröksége a kun verbunk, a „törökös”, a söprű- és a sapkatánc megőrződött számunkra. A Népművészet Mestere címet 1966. augusztus 20-án kapta meg. Szappanos Lukácsot 1973-ban helyezték nyugalomra. Sírjának rendbetétele, egyenesági leszármazottak hiányában, mára időszerűvé vált. 

Szappanos Lukács nevét viseli népdalkörünk és művészeti iskolánk is, ezért úgy éreztük, kötelességünk magunkra vállalni nyughelyének felújítását. 

A költségek egy részét saját erőből, a fennmaradó összeget a tavalyi adventi jótékonysági koncert bevételéből finanszíroztuk – mondta el érdeklődésünkre Vassné Kelemen Ágnes alpolgármester.

Szappanos Lukács sírjának felújításával nemrégiben készültek el a szakemberek. Az átadó ünnepségen közreműködött a Szappanos Lukács Népdalkör és a Szappanos Lukács Alapfokú Művészeti Iskola növendékei. A megemlékezést követően az iskola épületében rövid műsorral várták az érdeklődőket a szervezők. 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában