Ünnep

2022.11.24. 18:43

Korszerűsítik a közvilágítást Solton

Hamarosan fejlesztik Solton a közvilágítást, erről képviselő-testületi ülésen döntöttek. A korszerű új égők fényereje szabályozható lesz, így még arra is lesz lehetőség, hogy éjjel tizenegy és reggel öt óra között csökkentett fényerővel működjenek.

Lencsés P. Anna

Fotó: shutterstock.com / illusztráció

A város közvilágításának korszerűsítéséről döntött a képviselő-testület. Ennek szükségességét Németh István polgármester így összegezte:

– Az emelkedő energiaárak miatt nagyon elszálltak a közvilágítás működési költségei, ezért ajánlatot kértünk a korszerűsítésre. Végül a képviselő-testület azt a megoldást választotta, hogy valamennyi lámpatestet lecseréljük a városban. Solt területén összesen 1069 darab világítótest található, ez a csere, a jelenlegi árak mellett ötven százalék megtakarítást eredményezne. Ennek a költsége nem olcsó, de a megtakarításból tudjuk majd fizetni a költségeket, így ez a városnak egyetlen fillérjébe sem kerül, mert a megspórolt áramból finanszírozzuk a munkadíjat és a csere égők költségét. 

A korszerű új égők fényereje megegyezik a jelenlegiekkel, de mivel fényerejük szabályozható, még arra is lesz lehetőség, hogy éjjel tizenegy és reggel öt óra között csökkentett fényerővel működjenek.

– Eddig 24 millió forintot fizettünk havonta a közvilágításért, amely a megemelkedett áramdíj miatt 102 millió forintra nőtt-számszerűsített a polgármester. Ha lecseréljük a lámpákat, akkor a közvilágítás várhatóan 48 millió forintba fog kerülni. A felújítást a fennmaradó összegből fogjuk finanszírozni. Ennek várható költsége tíz éven keresztül évente 21 millió forint, az MVM ajánlata alapján. 

Jelenleg folyik a közbeszerzési eljárás a képviselő testület döntése szerint és elképzelhető, hogy az eddigieknél is kedvezőbb ajánlatot kapunk. A kivitelezést nagyjából három hónap múlva tudjuk elkezdeni, így a spórolás jövő ősszel fog majd látszani. Addig is tervezzük, hogy a közbeszerzés idejére minden második, vagy harmadik égőt kicsavartatjuk, ezzel is csökkentjük a magas közvilágítási költséget – összegezte Németh István, Solt polgármestere.

 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában