Fejlesztés

2022.11.26. 14:00

Korszerűsítették a dávodi egészségházat – galériával

A Magyar Falu Program közel 47 millió forintos támogatásából felújított dávodi egészségházat pénteken adtak át. A felújítása során többek között megtörtént a padlásfödém és a homlokzat külső hőszigetelése, új padlóburkolatot kaptak a helyiségek, valamint az épület körüli járdákat is felújították, és korszerűsítették a fűtést.

Márton Anna

Hirtenberg János polgármester (barna zakóban) és Zsigó Róbert országgyűlési képviselő (jobbra) is részt vett a felújított épület avatásán

Fotó: Márton Anna

Zsigó Róbert, Baja és térsége országgyűlési képviselője köszöntőjében kiemelte, hogy szerencsére az elmúlt években sokszor volt alkalma sok helyen elmondani, hogy a kormány egyik legfontosabb célja az elmúlt esztendőkben az volt, hogy fejlessze a településeket, leginkább a kistelepüléseket. Teszik ezt azért, hogy azok, akik ilyen településeken élnek, megfelelő színvonalon tudják igénybe venni azokat a szolgáltatásokat amelyeket az állam vagy az önkormányzat biztosít a számukra. 

Ennek  a munkának az egyik legfontosabb eleme a Magyar Falu Program, amely 2019 második félévétől kezdett el működni. A program az ötezer fő alatti településeket érinti. 

– Az én választókerületemben a 25 településből 24-et érint a Magyar Falu Program. Azt is el tudom mondani, hogy az elmúlt években 2019 második fele óta a választókerület 1024 települése összesen több mint három milliárd forint támogatást kapott a fejlesztésekre csak a Magyar Falu Programon belül. Ebből utakat, járdákat, művelődési házakat, községházakat, iskolát, óvodát, bölcsődét építettünk, felújítottunk. Azt gondolom, hogy amit elértünk 2019 óta, arra mindannyian büszkék lehetünk – fogalmazott Zsigó Róbert. Hozzátette, hogy a Magyar Falu Programnak éppen az a lényege, hogy azokat a terveket segít megvalósítani, amelyeket a települések fontosnak tartanak. 

– Mindannyian érezzük, hogy a világ változik körülöttünk és ezzel együtt a mi életünk is változik, megnehezül. Már több mint kilenc hónapja tart a szomszédunkban az orosz -ukrán háború, ennek következtében van egy energiaválság és mindannyiunk élete, az önkormányzatok élete, a családok élete és a kormányzati munka is megnehezül. 

Ebben a helyzetben még nagyobb szükség van az összefogásra, arra, hogy még jobban figyeljünk egymásra és arra, hogy az eddig elért eredményeket meg tudjuk védeni 

– mondta Zsigó Róbert. Mindenkinek megköszönte  a munkáját, annak akinek része van abban, hogy most átadhatják a megújult egészségházat, ami több mint 47 millió forintos kormányzati támogatásból újulhatott meg.

A felújítása során a homlokzat külső és a padlásfödém hőszigetelése, új padlóburkolatot kaptak a helységek, valamint az épület körüli járdákat is felújították. A komplett fűtéskorszerűsítés mellett új kondenzációs kazánt és új radiátorokat, illetve napelemeket és invertert is beszereztek. Felújították a teljes víz-és elektromos hálózatot.

Az orvosi eszközök tekintetében új bútorzatot vásároltak, új orvosi műszereket szereztek be, EKG-t, magzati dopplert, vérnyomásmérőket különböző méretű mandzsettákkal, vércukormérőket és különböző mérlegeket. Az informatikai eszközök is megújultak: a védőnői szolgálat új asztali számítógépet kapott nyomtatóval, a házi gyermekorvosi szolgálathoz is érkezett új nyomtató. 

– Olyan rendszert alakítottunk ki, hogy ingyen fog dolgozni nekünk a napelem, elektromos fűtése lesz az épületnek és napelemes rendszer biztosítja az áramot hozzá – mondta portálunknak Hirtenberg János polgármester.

Az egészségházban a gyermekorvosi szolgálat és a védőnői szolgálat kapott helyet. Kámen Ferenc plébános áldotta meg  a felújított  Egészségházat, ezt követően mindenki megnézhette a felújított építményt.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában