Szabadszállás

2022.11.26. 11:21

Holczmann Mihály: Aki egyszer katona volt, az élete végéig katona marad

A honvédséget támogató tevékenységének elismeréseként a Honvédelemért Kitüntető cím II. fokozatával tüntették ki a minap a szabadszállási Holczmann Mihályt. Az őrnagy amellett, hogy nyugállományúként is hű maradt hivatásához, Szabadszállás közéletéből is kiveszi részét, gondnoka a helyi református egyházközségnek, elnöke az Ezüst Kopogók Néptánc Egyesületnek.

Gulyás Sándor

Folyamatosan gazdagodik a hét éve létrehozott szabadszállási Hunyadi Mátyás Helyőrségi Gyűjtemény. A tavalyi évben avatták fel a korábban, a helyi lakatanyában állomásozó MN 2067 légvédelmi rakétaosztály emlékszobáját, aminek létrehozása, berendezése Holcmann Mihály nevéhez fűződik. Belefektetett munkája része a honvédséget támogató tevékenységének.

– Katonai pályámat a rakétaosztálynál kezdtem, először sorállományúként, a katonai főiskola elvégzése után hivatásosként szolgáltam. Pályámat 1986-tól már honi-légvédelmi tisztként folytattam Szabadszálláson. 

Tizenkét évet töltöttem az MN 2067 légvédelmi rakétaosztályon, végigjárva a ranglétrát, a honvédi beosztástól a parancsnok-helyettesi tisztségig. 

A fegyvernem felszámolását követően az Uzsovici lőszeraktárhoz kerültem, itt fejeztem be aktív katonai pályafutásom. Aki egyszer katona volt, az élete végéig katona marad. Ennek okán nyugdíjazásomat követően is szívemen viseltem a honvédelem ügyét, a helyi honvéd nyugdíjas klub tevékenységét, munkámmal hozzájárulva például a Hunyadi Mátyás Helyőrségi Gyűjtemény gyarapításához – emlékezett vissza választott hivatására a nyugállományú őrnagy.

 Ha hasznosan elfoglaljuk magunkat, az egészségünkre jó hatással van, főleg ha ezzel másoknak is örömet tudunk szerezni – vallja Holczmann Mihály 
Fotós: Gulyás Sándor

Holczmann Mihály a katonai pálya befejezését követően sem tétlenkedett, bekapcsolódott a szabadszállási református egyházközség munkájába.
– A református egyházzal a kilencvenes évek végén kerültem közeli kapcsolatba. A szabadszállási kiképzőközpontban teljesített szolgálatot Máté Sándor katonai lelkész, akit a helyi gyülekezetből már korábbról ismertem. Az ő javallatára jelöltek presbiternek. Két cikluson keresztül a presbitérium jegyzőjeként segítettem a gyülekezet munkáját. Ennek eredményeként újult meg 2008-ban a templomunk külseje. Tizenegy éve ért az a megtiszteltetés, hogy gondnoknak választottak. Kihasználva a kínálkozó pályázati lehetőségeket, tovább folytathattuk a megkezdett munkát, aminek köszönhetően ma már teljes pompájában tündököl templomunk, a barokk építőművészet remeke. Nem csak a saját gyülekezetünknek írtam és írok pályázatokat, hanem az ökumenikusság jegyében a katolikus egyháznak is és más civilszervezetnek is. Jelenleg hat futó pályázatot kezelek az elszámolásokkal együtt – sorolta Holczmann Mihály.

Az egyház gondnoki teendők mellett Holczman Mihálynak arra is jutott ideje, hogy elvállalja az Ezüst Kopogók Néptánc Egyesület elnöki tisztét.

– A hagyományőrzés mindig közel állt a szívemhez, annál is inkább, mivel fiatal koromban feleségemmel együtt tagjai voltunk a Haránt házaspár vezette Egres Kis Lajos Néptáncegyüttesnek. A párom a kórusban énekelt, magam pedig a citerazenekarban zenéltem. Példánkat unokáink is követték és lettek tagjai a helyi Ezüst Kopogók Néptánc Együttesnek, ami bár kiváló szakmai eredményeket tudott felmutatni, folyamatos anyagi gondokkal küzdött. Az egyetlen kiutat az egyesületi forma jelentette, melynek elvállaltam az elnökségét. Gazdasági és államigazgatási ismereteimnek hála, olyan jól sikerült elboldogulnom a pályázati ügyekben, hogy az elmúlt öt esztendő alatt több alkalommal tudtunk viseleteket vásárolni táncosainknak, néptánctáborokat és kirándulásokat szerveztünk számukra, és nem utolsó sorban biztosítani tudtuk az utazásokhoz szükséges anyagi feltételeket – mondta el a baon.hu érdeklődésére Holczmann Mihály.

Holczmann Mihály a város zenei életéből is kivette és kiveszi részét. Húsz évig volt tagja feleségével a Szász Károly nevét viselő énekkarnak, tavalyi év őszéről pedig, annak utódjaként életre hívott Szász Póla Református Énekkarnak. Idén októberben a református egyház berkein belül alakult meg kezdeményezésére a Dóri József Népdalkör és Citerazenekar. A csoport jelenleg tíz főt számlál, első nyilvános fellépésüket tavaszra tervezik.
 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában