Tájékoztató

2022.11.14. 21:20

Hidvéghi Balázs tartott előadást a szankciókról Kiskőrösön

Mondjunk nemet a szankciókra címmel tartott tájékoztatót hétfőn este a kiskőrösi művelődési házban Hidvéghi Balázs, a Fidesz-KDNP európai uniós képviselője. Font Sándor nyitotta meg a rendezvényt, amelyen mintegy ötven érdeklődő hallgatta az előadót.

Barta Zsolt

Hidvéghi Balázs, a Fidesz-KDNP európai uniós képviselője.

Fotó: Barta Zsolt

Hidvéghi Balázs, a Fidesz-KDNP európai uniós képviselője elmondta a kiskőrösi tájékoztatón, hogy régóta támogatja a kormány politikáját a kiskőrösi közösség, erre most is szükség van. A megszokott életünket megzavarta a koronavírus-járvány, de ehhez képest ma még rosszabb a helyzet. Háború tört ki a szomszédban, amely nagyobb méretű, mint amilyen a délszláv válság volt. A kormány a háborúval kapcsolatos kérdések ügyében kéri ki az emberek véleményét. 

A szankciók kérdését világította meg a politikus. 

– Az világos, hogy amikor egy háború kitör az ország a megtámadott mellé áll, így tett Magyarország is annak ellenére, hogy Ukrajnával korábban sok vitája volt. Ezek ma is fennállnak, de a megtámadottat segíteni kell. Az országunk mindennap több ezer menekültet fogad be, segít tovább irányítani őket. Nyilvánvaló volt, hogy közös európai válasz születik ebben a helyzetben – mondta.

Az uniós vezetők kimondták, hogy az energiahordozók területét nem érintik a szankciók, majd mégis napirendre került az olaj és a szavak szintjén a gázra kivetendő szankciók lehetősége is. Ez vezetett az előadó szerint az árrobbanáshoz. 

– Sokan úgy gondolták, hogy ezek majd lerövidítik a háború menetét, ehhez képest az látható, hogy a háborúnak nincs vége, hanem inkább kiszélesedik a háborús konfliktus, sőt elhúzódik. 

Nem látni, hogyan is lesz ennek vége. Az is látható, hogy mit is okozott a háború. Míg a gáz átlagára 2021-ben 47,83 megawatt/óra volt, a csúcson az idén viszont több mint a hétszeresére emelkedett a gázár a szankciós intézkedések miatt. Bár csökkent mára ez az érték, de így is nagyon magas a gáz ára – fogalmazott Hidvéghi Balázs. 

Mint mondta mindenkinek, így a németeknek is hiányzik az alacsony ár. Ők olyan erőteljesen működtek együtt az oroszokkal, hogy két gázvezetéket is építtettek az évek során. A magas gázár hatással van más szektorokra, így a műtrágyagyártásra is, az pedig befolyásolja az élelmiszeripart. A politikus megjegyezte, hogy 2014-ben volt ilyen válság, amikor elfoglalta Oroszország a Krím-félszigetet Ukrajnától, akkor élelmiszerembargót hirdetett az Európai Unió az oroszokkal szemben. Az oroszok erre úgy válaszoltak, hogy önellátásra álltak át. Sok szektorban élelmiszer ágazatban ez a váltás meg is történt. A búzatermelés tekintetében Oroszország a világ legnagyobb exportőrévé vált. 

Megemlítette Hidvéghi Balázs, hogy jelenleg az energiaárak változásával félév alatt kereste meg Moszkva azt a pénzt, amelyet korábban egy év alatt kapott az exportjáért. 

Szerinte az energiaszankciós döntések nem akasztották meg a bevételeket. Nem az oroszoknak fájnak az uniós döntések, hanem az áremelkedések az uniós országoknak leginkább. 

A politikus szólt arról is, hogy a kormány a nehézségek ellenére a családoknak segít továbbra is. Így az idén 1 127 milliárd forint marad a családoknál, a 13. havi nyugdíjat az idősek megkapták, az inflációs kiegészítés megtörtént és nyugdíjprémium is megérkezik. A fiatalok adókedvezménye működik, érvényben van a rezsicsökkentés, az élelmiszerek egy részénél működik az ársapka. Hangsúlyozta, hogy a rezsiártámogatás a családoknál 181 ezer forintot hagy minden hónapban. 

A fórumon szó esett arról is, hogy ki ennek a válságnak a haszonélvezője. Majd legvégül a nemzeti konzultáción történő részvételre kérte fel a hallgatóságot Hidvéghi Balázs, a Fidesz-KDNP Európai Parlamenti képviselőjét.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában