Fásítás

2022.11.22. 11:11

Hetven fát ültettek el a halasi gyerekek – galériával

Ezüst hárs, gömb szivarfa és pusztaszil, ezekből a facsemetékből kapott összesen hetven darabot a halasi önkormányzat a MOL - Új Európa Alapítvány támogatásával, az Agrárminisztérium, az Országos Erdészeti Egyesület és a Megyei Jogú Városok Szövetsége közreműködésével. Az első facsemetéket a halasi gyerekek Fülöp Róbert Kiskunhalas polgármesterével közösen ültették el.

Pozsgai Ákos

A Központi Református Általános Iskola diákjai segítettek a fák elültetésében.

Fotó: Pozsgai Ákos

Első körben a tízezer főnél nagyobb magyar városok pályázhatnak belterületük fásítására. A kezdeményezésnek köszönhetően összesen 7 ezer darab sorfát ültetnek majd el különböző hazai városokban, ebből 70 darab Kiskunhalasra érkezett – mondta el Fülöp Róbert polgármester, aki a Központi Református Általános Iskola diákjaival együtt ültette el az első facsemetéket a Petőfi utcán, a Tiszti Klub előtt Greguss Viktor városi főkertész irányításával.

A fásítási program 2022 tavaszán indult, településenként 30-70 darab, a városi körülményeket jól tűrő, már életerős sorfát lehetett igényelni. A programhoz csatlakozó települések 16 fafajból választhatnak. A választáshoz az Országos Erdészeti Egyesület nyújt szakmai támogatást az önkormányzatoknak. A települések „egységcsomagot” kapnak, amely tartalmazza a belterületi fásításra alkalmas nagyméretű sorfákat és az ültetéshez szükséges kiegészítőket, valamint útmutatót és szakmai tanácsadást.

A városvezető elmondta azt is, hogy a Petőfi utcán kívül, az Esze Tamás lakótelepen, a Bundzsák Dezső Városi Sportcsarnoknál, a Bethlen Gábor téren és a kórház előtti területen ültetik el a többi fát.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában