Kiskunhalas/Galériával

2022.11.02. 17:00

Halottak napján is sokan gyújtanak gyertyát szeretteik sírhelyénél

November 2-án, halottak napján gyertyákat, mécseseket gyújtunk az elhunyt szeretteink emlékére. Ezen a napon a katolikus egyház minden elhunytról, különösen a tisztítótűzben szenvedő lelkekről emlékezik meg. A katolikus egyház azonban a feltámadás és az örök élet hitével éli meg a halottak tiszteletét.

Pozsgai Ákos

Halottak napján is sokan látogattak ki a temetőbe.

Fotó: Pozsgai Ákos

Halottak napján is sokan látogatnak a szeretteik sírhelyéhez, ezért szerdán is nagy a forgalom a temetőkben és azok környékén. E napon gyertyákat, mécseseket gyújtanak az elhunyt szerettek emlékére.

A leírások szerint a november 2-i halottak napja jóval későbbi eredetű, mint a mindenszentek. „Szent Odilo clunyi apát 998-ban vezette be emléknapként az apátság alá tartozó bencés házakban. Hamarosan a renden kívül is megülték, és a 14. század elejétől a katolikus egyház egésze átvette. A megemlékezés a halottakról, elhunyt szeretteinkről, az értük való közbenjárás a purgatórium (tisztítóhely) katolikus hittételén alapul. Eszerint azoknak, akik Isten kegyelmében hunytak el, de törlesztendő bűn- és büntetésteher van még lelkükön, Isten színe előtt meg kell tisztulniuk. Lelkileg nagy vigasztalás a hátramaradott híveknek, hogy imával, vezekléssel, szentmisével tehetnek valamit meghalt szeretteikért.”

Mindenszentek és Halottak napján megteltek látogatókkal a halasi temetők is, kedden délután az alsóvárosi katolikus temetőben megszentelték a sírokat, a felújított kápolnában tartottak szertartást, a régi református temetőben is megemlékezést tartottak az elhunytakért. Szerdán is a szokásosnál tovább tartanak nyitva a temetők.

 

 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában