KSH

2022.11.15. 19:59

Emelkedett az átlagbér Bács-Kiskun megyében

Az idén június végéig a teljes munkaidőben alkalmazásban állók havi bruttó átlagkeresete 505 ezer forintot, míg az adókedvezmények nélküli nettó átlagkeresete 336 ezer forintot tett ki. Minderről a Központi Statisztikai Hivatal tájékoztatott.

Barta Zsolt

Fotó: shutterstock.com / illusztráció

 A budapesti székhelyű szervezeteknél dolgozók keresték a legtöbbet, míg a Szabolcs-Szatmár-Bereg megyeiek a legkevesebbet (az előbbiek az országos átlagnál közel negyedével többet, az utóbbiak az átlagnak a héttizedét). A bruttó és a nettó átlagkeresetek – a közfoglalkoztatottakkal együtt számítva – országosan egyaránt 18 százalékkal múlták felül az egy évvel korábbit. Mindenütt emelkedtek a keresetek, a növekedés mértéke Győr-Moson-Sopron megyében volt a legkisebb (14 százalék), Szabolcs-Szatmár-Bereg megyében pedig a legnagyobb (22 százalék).

Bács-Kiskunban a nettó keresetek átlaga 283 ezer forint volt. Ennél a Kecskeméttől autópályán alig 80 kilométerre fekvő fővárosban jóval többet kerestek. Ott ugyanis 417 ezer forintot keres tisztán a statisztikai hivatal szerint egy alkalmazott. Bács-Kiskunban a szellemi foglalkozásúak nettó bére jóval magasabb a fizikai dolgozókénál. A feldolgozóiparban a szellemi dolgozók nettó 436 ezer, míg a fizikai alkalmazottak 257 ezer forintot vihettek haza. Az egészségügyben a szellemi dolgozók valamivel több mint 400 ezer forintot kapnak havonta a bankszámláikra, azok, akik fizikai állományú dolgozónak vannak elkönyvelve, ők nettó 207 ezer forint bért kapnak. Az oktatásban dolgozó fizikai alkalmazottak nettó 175 ezret, míg a diplomások 282 ezer forintot keresnek.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában