Oktatás

2022.11.14. 18:17

Együttműködési megállapodást kötött a kecskeméti egyetem és a szakképzési centrum – galériával

Együttműködési megállapodást írt alá a Neumann János Egyetem és a Kecskeméti Szakképzési Centrum (KSZC) hétfőn, az egyetem Campusán. Az együttműködés lényege, hogy a szakképzésben résztvevő diákok bizonyos tárgyai beszámítanak az egyetemi kreditjeibe abban az esetben, ha Kecskemét felsőoktatási intézményében folytatják tanulmányaikat. Ez legfeljebb 30 kreditnyi tantárgy lehet, így akár egy félévvel is rövidülhet a KSZC-ből a Neumann Egyetemre érkező diákok képzési ideje.

Horváth Péter

A képen (balról): dr. Fülöp Tamás Neumann János Egyetem rektora és Ignácz Bence, a Kecskeméti Szakképzési Centrum főigazgatója.

Fotó: Szalay Tamás

Az aláírás előtt dr. Fülöp Tamás rektor elmondta, hogy különösen értékes az a partnerség, ami az utóbbi fél évtizedekben kialakult a két intézmény között. A szakképzés és a felsőoktatás együttműködési lehetőségeit tárta fel a tehetséggondozás, a pályaorientáció, a tanulmányi előmenetel támogatása és a gyakorlati képzések terén. Innovatív, kezdeményező szerepet vállaltak abban, hogy a szakképzés országos szinten is megújuljon, a KSZC és az egyetem partnersége egy úgy dimenzióba emelkedjen és a korábbi tanulmányi eredmények, valamint a gyakorlati képzés egyetemi tanulmányokba történő beszámítása rendszerszintű szabályok szerint is megtörténhessen. Hangsúlyozta: a partnerség mindennapi munkájuk részévé vált és a szakképzés és a felsőoktatás fejlődésének alapjává vált. Így folyamatos lehet az út a tehetséges fiataloknak a szakképzésből az egyetem felé. 

Az okleveles technikus képzés egyre több szak esetében lehetséges a kecskeméti egyetemen, 30 kredit értékben. 

Az egyetem tudatosan építi a kapcsolatokat az intézmény, a város, a kamara, a középiskolások és a duális képzésben szereplő partner cégek között azért, hogy elősegítsék a kvalifikált munkaerő helyben tartását.

Ignácz Bence, a Kecskeméti Szakképzési Centrum főigazgatója ismertette az együttműködés gyakorlati részleteit és méltatta az együttműködés mérföldkőnek tekinthető újabb állomását. Elmondta, hogy eddig az informatikai, a specializált gép- és járműgyártás, és a gazdálkodás és menedzsment okleveles képzésben szereplőkre volt érvényes a megállapodás, ami a 2023-as tanévben a közlekedés és szállítmányozással, valamint a gépészettel bővül.

Az eseményen köszöntőt mondott prof. dr. Sztachó-Pekáry István alpolgármester is, aki elismerő szavakkal illette a mérföldkőnek számító együttműködési megállapodás aláírását.

A beszédeket követően dr. Fülöp Tamás, Ignácz Bence, Körmöczi Bulcsú, a KSZC Kada Elek Technikum és Juhász Imre, a KSZC Kandó Kálmán Technikum igazgatója aláírta az együttműködési megállapodást.

A sajtótájékoztatón az aláírást követően dr. Kovács Lóránt dékán bemutatta a Neutech nevet viselő Neumann Technológiai bázist, ami egy konténerből kialakított utazó egyetem, mely keresztmetszetet nyújt az egyetem innovatív technológiáiból. Az utazó egyetem 13 városba látogat el és mutatja be a Neumann egyetem kutatási területeit és eredményeit, amivel mintegy háromezer főt kívánnak megszólítani. Itt egyebek mellett láthatnak fenntarthatósági előadásokat – melyről az Alapértékek Nonprofit Kft. ügyvezetője, Matolcsy Miklós beszélt – az érdeklődők, bemutatják a hidrogén hajtással kapcsolatos kísérleteket, 3D tervezést és nyomtatást, és a háromdimenziós programozást.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában