Fejlesztés

2022.11.16. 13:42

Digitalizálással teszik versenyképesebbé a kecskeméti egyetemet – galériával

Átfogó digitális infrastruktúra-, készség- és a nemzetköziesítés fejlesztése című pályázat keretében 1,18 milliárd forintból teszik még versenyképesebbé a Neumann János Egyetemet. A cél, hogy komplex módon megújuljon az egyetemi oktatás és megfeleljen a modern, digitális környezet elvárásainak. A fejlesztésről szerdán tartottak sajtótájékoztatót a GAMF Karon.

Horváth Péter

Dr. Fülöp Tamás, a Neumann János Egyetem rektora

Fotó: Bús Csaba

Digitális infrastrukturájában, készségfejlesztésében és a nemzetköziesítésben is teljesen megújul és a modern kihívásoknak megfelelő alapokra helyeződik a Neumann János Egyetem a Nemzeti Kutatási, Fejlesztési és Innovációs Hivatal (NKFI) 1,18 milliárd forintos pályázatának köszönhetően. 

A fejlesztésről tartott szerdai sajtótájékoztatón elhangzott, hogy az átfogó fejlesztés nyomán megújul az egyetem oktatással és személyi állománnyal kapcsolatos infrastruktúrája, így az itt nyújtott szaktudás is, vagyis digitális értelemben magasan képzett diplomások kerülnek a munkaerőpiacra. Ezért az intézmény meghatározó szerepet kíván vállalni az információs társadalom kialakításában és a digitális transzformációs folyamatban, hiszen az ipar minden területén különös jelentősége van az informatikának és a folyamatok digitalizáslásának. 

A szakmai megvalósítás négy alappilléren nyugszik: a digitalizáció növelésén, az oktatási készségek fejlesztésén, a nemzetközi kapcsolatok kiterjesztésén és az oktatási és az ipari kapcsolatok összefonódásán. 

A projekt keretében egyebek mellett fejlesztik a digitális oktatást, távoktatási rendszert vezetnek be és ennek megfelelő tananyagot alakítanak ki. Létrehozzák a mérnökinformatikus mesterszakot, a gazdasági képzésben virtuális elemzést és üzleti intelligencia rendszereket honosítanak meg. A fejlesztés során papírmentessé teszik az oktatási adminisztrációt, fejlesztik a duális képzést és folytatják a nemzetköziesedést angol nyelvű képzések indításával, emellett hangsúlyt kap az oktatók és hallgatók digitális készségfejlesztése. Ezeken felül fejlesztik az egyetemi könyvtára és elektromos járműmérnök szakot hoznak létre, a legmodernebb laborokkal.

Dr. Fülöp Tamás rektor köszöntőjében hangsúlyozta, hogy a csaknem teljes digitális transzformáció elemei együttesen járulnak hozzá, hogy az egyetem a digitális képességeivel is kiemelkedjen a régióban. Hangsúlyozta, hogy nagy kihívást jelent a gyakorlatorientált képzés digitális tananyagokba fordítása, miközben az új finanszírozási modellben számos mutatónak meg kell felelniük. Fülöp Tamás kiemelte, hogy a digitális környezetben a hallgatók is olyan kompetenciákat sajátíthatnak el, melyek értékesebbé teszik őket a munkaerőpiacon. A rektor elmondta, hogy az átalakítástól hatékonyabb működést, versenyképesebb, modern innovációs környezetet várnak, ami a hallgatók komplex támogatásával társulva nagyobb vonzerőt jelent a jövő egyetemistái számára.  

Birkner Zoltán, a NKFI elnöke köszöntőjében a piacképes módon működő modern egyetemek szerepéről beszélt. Elmondta, hogy az egyetem feladata a kis- és középvállalti környezetet megértése és a különböző ágazatok innovációival történő mozgatása. Hangsúlyozta: bízik a vidéki egyetemekben, mert ezek képesek megmenteni a vidéki Magyarországot olyan munkahelyek alapjainak lefektetésével, melyek a jövőről szólnak.

Gaál József alpolgármester méltatta a fejlesztést és hozzászólásában kifejtette: a városnak nem prioritása, hogy minél több autóipari céget vonzzanak a városba. Sokkal inkább innovatív vállalatokat várnak, ami nem menne az egyetem nélkül. A projekt már május vége óta fut, a tervezett befejezés dátuma 2026 április 30-a. 


 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában