Jánoshalma/Galériával

2022.11.04. 20:17

Czeller Zoltán: Minden magyarnak kötelessége elutasítani mindenféle megszállást

November 4-én, a nemzeti gyásznapon az 1956-os forradalom és szabadságharc leverésének, a szovjet csapatok bevonulásának évfordulóján, a megtorlások áldozataira emlékeztek Jánoshalmán is az 56-os emlékműnél.

Pozsgai Ákos

Az 56-os emlékműnél helyezték el a megemlékezés mécseseit

Fotó: Pozsgai Ákos

A Keresztény Értelmiségiek Szövetsége jánoshalmi csoportjának rendezvényén Czeller Zoltán polgármester arról beszélt, hogy „minden honfitársunk lássa, értse, kik azok, akik ma a haza ügyét szolgálják, és kik azok, akik akár keleti, vagy nyugati megrendelésre, akár amerikai pénzből, készek és képesek feláldozni Magyarország ügyét.”

Arra emlékeztetett, hogy „1944 és 1956 után megint egy olyan világban élünk, ahol megszállnak egy szomszédos országot. Ahol a világ nagyhatalmai, vagy pénzügyileg, gazdaságilag, vagy fizikai valójában is meg akarják szállni a kisebbeket, és maguk alá akarják gyűrni a gyöngébbet.”

– Ezért ma, 1956-ra emlékezve az első gondolat, amit hangsúlyoznunk kell, hogy pártállástól függetlenül, minden magyar embernek kötelessége elutasítani mindenféle megszállást – fogalmazott a polgármester, aki szerint a magyaroknak a legfontosabb ennek az országnak a függetlensége és önállósága, önrendelkezésének joga kell, hogy legyen. Hogy ezt senki, semmilyen formában, se gazdasági, se katonai megszállással, se árulással ne legyen képes befolyásolni – fűzte hozzá.

A városvezető külön is megemlékezett Wittner Máriáról, az 56-os forradalom ikonikus alakjáról, aki fegyverrel a kezében végig harcolta a szabadságharcot, november 4-én megsebesült. 1957-ben letartóztatták és 20 éves korában első fokon halálra ítélték a forradalomban való részvételéért, majd ezt az ítéletet kétszáz nap után változtatta meg a bíróság életfogytiglanra, 1970. március 25-én szabadult két másik női elítélttel együtt.

Wittner Mária a magyar Parlementben 2001-ben elmondott beszédéből idézett, amikor az 56-os forradalom, majd az azt követő megtorlás áldozatai nevében vádolta a kommunista rendszer kiszolgálóit, akiket felszólalása végén erkölcsi hullává nyilvánított.

A megemlékezés résztvevői – köztük Bányai Gábor kormánybiztos, országgyűlési képviselő, Czeller Zoltán polgármester, a képviselő-testület tagjai – közös imádságot követően mécseseket helyeztek el az 56-os emlékműnél.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában