Keresztény Értelmiségiek Szervezete

2022.11.19. 20:13

Baján tartott fórumot Nógrádi György biztonságpolitikai szakértő – galériával

Nógrádi György közgazdász, egyetemi tanár, a hadtudományok kandidátusa a Keresztény Értelmiségiek Szervezete bajai csoportja és a KDNP meghívására érkezett a városba.

Márton Anna

A mai globális biztonsági helyzetről beszélt Nógrádi György.

Fotó: Márton Anna

Az est házigazdája Vedelek Norbert Keresztény Értelmiségiek Szervezete (KÉSZ) elnöke volt, rövid köszöntőt mondott Zsigó Róbert Baja és térsége országgyűlési képviselője. A KÉSZ elnöke beszédében az összefogást hangsúlyozta. A KDNP és a KÉSZ régóta tervez közös programot, dr. Zöld László Csabáné a KDNP bajai szervezetének elnökével közösen szervezték az összejövetelt, amelybe a Polgári Szalon is bekapcsolódott. Bár szerteágazó a szervezeti rendszer, a csoportokat a közös célok és a közös gondolkodás fogja össze.

– A KÉSZ és a KDNP együttműködés egy teljesen természetes folyamat. A keresztény demokrata politizálás fontos és hogy együtt legyünk az még fontosabb, hiszen összefogással biztosan erősebbek is vagyunk. A mindennapi életünkbe is kapcsolódik a kereszténység és a közélet, ez tettekben is megnyilvánul különösen a karácsonyi ünnepkörhöz kapcsolódóan több jótékonysági akciót szervezünk. Dr. Zöld László Csabáné már évek óta a Momentumos városvezetés helyett intézi a jótékonysági ételosztásokat a Ciszterci házban, ezúttal is köszönjük az erő feletti munkát neki. Jómagam két karácsonyi gyűjtésre szeretném felhívni a figyelmet. Az egyik felhívást a KÉSZ bajai csoportja kezdeményezte, a határon túli rászoruló gyerekek részére játékokat gyűjt. A gyűjtésben új, bontatlan csomagolású játékokat várunk 6-12 éves korosztály számára, fiúk és lányok részére. Az adományokat november 21 és december 2 között várjuk. A játékokat az ÉZI igazgatói irodájába lehet bevinni a Táncsics Mihály utca 12 szám alá és Göbl Zoltánné Annának kérjük leadni. Köszönjük szépen előre is a felajánlásokat – mondta Vedelek Norbert az eseményen.

Továbbá hozzátette, hogy Baja város életében fontos, ikonikus szerepet töltött be Bácskai Sándor Keve Ordo Cisterciensis, hittanár, kisegítő lelkész. Keve Atya Baján született és fiatalok százainak mutatott utat és irányt. Az élte utolsó szakaszát is szülővárosában töltötte és erősítette a közösséget istenhitében. Éppen ezért emléktábla elhelyezésével szeretnének tisztelegni munkásságának. Erre a célra gyűjtést hirdettek és várják a jó szándékú adakozók támogatását. Az adományokat a Partitúra Alapítvány számlaszámra kérik, a Takarék Bank Baja 51700227-10001703-00000000, a közleményben kérik feltüntetni „Keve atya”.

Nógrádi György a Budapesti Corvinus Egyetem oktatója, a mai globális biztonsági helyzetről, az amerikai kínai, orosz dilemmákról, az orosz-ukrán háborúról tartott előadást az érdeklődőknek. Véleménye szerint a jelenlegi nemzetközi történések rohamosan haladnak az eszkaláció felé. A helyzet folyamatosan romlik, de biztató fejleménynek mondható, hogy hosszú idő után végre tárgyalóasztalhoz ült az orosz és az amerikai titkosszolgálat vezetője.

– A jelenlegi nemzetközi helyzet megy az eszkaláció felé. Egy kínai közmondás szerint a szép szavak nem igazak, az igaz szavak nem szépek, én nem akarok hazudni. El tudom mondani, hogy a helyzet folyamatában romlik, ennek egyik jele a mostani ukrán rakéta Lengyelországba csapódása. Rengeteg egyéb jele van, néhány pozitív jel is, én ezeket szeretném elmondani. Például az, hogy leült egymással hosszú évek után először tárgyalni az orosz és amerikai titkosszolgálat vezetője Ankarában. Teljesen ki lehet számítani, hogy ki mit mond és miután azt mondják, hogy az igazság mindig kiderül, szerintem is átlag két-háromszáz év után igen – mondta a Baon.hu-nak Nógrádi György. Véleménye szerint egy újabb hidegháborúban már benne vagyunk, a harmadik világháborút nem lehet túlélni, minden problémája ellenére, a hidegháborút kell választani.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában