Beruházás

2022.11.02. 19:50

Bábel Balázs érsek szentelte fel a kalocsai köztemető felújított kápolnáját

A köztemető ravatalozóját, kerítését és fősétányának egy szakaszát az elmúlt néhány hónap során mintegy 200 millió forintból újították fel. Az épület az alig tízéves, modern előtető ellenére leromlott, korszerűtlen állapotban volt. Több évtized után sikerült csak helyreállítani.

Gábor János

A felújított kápolnát november 1-jén szentelte fel dr. Bábel Balázs érsek

Fotó: Gábor János

Egy kisvárosok számára kiírt pályázati keretből, körülbelül 200 millió forintból rehabilitálta az önkormányzat a köztemető kerítését, illetve a Béke utcai bejárattól induló fősétány egy részét és magát a ravatalozó kápolnát. Az épület tetőszerkezete nem várt hibákat rejtett, de az ünnepre ezeket is sikerült kijavítani, így november 1-jén kora este érseki áldást kapott az épület és hivatalosan is átadták használatra.

Dr. Filvig Géza polgármester a felszentelés előtt elmondta: a kápolna hosszú évekig méltatlan állapotban volt, így a felújítással régi adósságot sikerült törleszteni azok felé, akik a gyász nehéz óráit élik át ezen a helyszínen. Emlékeztetett: a temető kerítésének, ravatalozó kápolnájának és az oda vezető fősétánynak a felújítása már a tervezési szakaszban meglehetősen költséges beruházásnak látszott, és a költségvetése hamar 200 millió forint fölé emelkedett. A magas összeghez kormányzati segítséget kért és kapott a város, míg a kivitelezést Városüzemeltetési és Fejlesztési Osztály vezényelte le, közösen a helyi Kalobau Kft-vel - fűzte hozzá, és megköszönte mindazok munkáját, akik kivették a részüket a temetői projekt végrehajtásából.

Több évtizedet kellett várnia a helyieknek a kápolna felújítására
Fotós: Gábor János

A projektet támogató Font Sándor országgyűlési képviselő szerint nem volt kérdés, hogy a köztemető kápolnáját fel kell újítani, és nem csak a külsőségei miatt. Az épület kiszolgáló helyiségei az ide érkező látogatók, valamint a dolgozók miatt is korszerűsítést igényelt, hogy végre méltó környezetben lehessen előkészíteni és celebrálni a szertartásokat. A kisvárosok igény szerinti projektjeire kiírt pályázati keretből úgy nyerték el a rekonstrukcióra szánt pénzt, hogy abból a Csajda kerti játszótér építésére is jutott forrás, így egy-egy, az élet kezdetét és végét szimbolizáló tervet sikerült szinte egy időben megvalósítani - fűzte hozzá.

Dr. Bábel Balázs érsek a szentelés előtt felidézett egy bibliai történetet, Tóbiásét, aki csak nagy küzdelmek árán tudta eltemetni hittestvéreit, illetve megemlítette a kalocsai főszékesegyház mellett talált tömegsírt is, amiben hanyagul elhantolt orosz katonák holttesteire bukkantak, és csak több mint 70 évvel a haláluk után adhatták meg nekik a végtisztességet.

– A halál mindig tiszteletet parancsol, és ennél fogva a temető tiszteletre méltó hely; mi keresztények azt mondjuk: szent hely, ezért a legnagyobb barbárságok közé tartozik, ha valaki kárt tesz a sírokban – fogalmazott az érsek. – Amikor a temetőbe jövünk, általában elfog minket az emlékezés, de egyfajta szomorúság is, hiszen akikhez jövünk, azokat ismertük és szerettük –mondta.

Bábel Balázs szerint a kereszténység talán az egyedüli vallás, amely felül tud emelkedni az egzisztenciális emberi szomorúságon, hiszen bár mi is könnyeket hullajtunk a temetőben, a fájdalmunk sosem lehet erősebb a feltámadásba vetett reménynél. „Jézus Krisztus is feltámadt, és megígérte az örök életet” – éppen ezért méltatta, hogy a beruházás kivitelezői rekonstruálták a kápolna bejárata fölé vésett egyszavas mondatot: „Föltámadunk”. Úgy vélte, talán éppen ez a gondolat lesz az, ami sokakban tudatosítja, hogy milyen merészséggel nézzünk szembe az elkerülhetetlennel.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában