Gárdonyi Géza Általános Iskola

2022.11.25. 13:55

Az iskola fennállásának 110 éves évfordulóját ünnepelték Pálmonostorán – galériával

A Gárdonyi Géza Általános Iskola fennállásának 110 éves évfordulóját ünnepelték csütörtökön Pálmonostorán. A helyi művelődési házban tartott jubileumi eseményen az iskola diákjai elevenítették fel az elmúlt több mint egy évszázad jelentős történéseit. Az ünnep keretében Örökös Tanár Címeket és Pedagógus Szolgálati Emlékérmeket adtak át. Az esemény zárásaként az iskolában megrendezett iskolatörténeti kiállítást nézhették meg a vendégek.

Vajda Piroska

Elismeréseket adtak át

Fotó: Vajda Piroska

Zsúfolásig telt csütörtökön a helyi művelődési ház nagyterme, ahol a pálmonostoriak iskolájuk születésnapját ünnepelték. A jubileumi esemény vendége volt Lezsák Sándor országgyűlési képviselő, a Parlament alelnöke, aki köszöntőjében hangsúlyozta, rangos iskola a pálmonostori Gárdonyi Géza Általános Iskola, jó híre van tankerületben. Úgy fogalmazott, hogy egy kistelepülésnek is lehet nagy iskolája. Nem az számít, hogy mekkora a lélekszám, nem az számít, hogy mekkora a támogatás, a költségvetés, hanem az, hogy az iskolában kik dolgoznak, kik a pedagógusok. Ilyen szempontból jó érzés Pálmonostorára gondolni – hangsúlyozta a honatya, aki arról is szólt, sokszor kap hírt a pálmonostori diákok különféle tanulmányi versenyeken elért sikereiről is.  

Felidézte a névadó Gárdonyi Géza munkásságát is. Mint mondta, ezerarcú ember volt, aki nagyon szépen orgonált, hegedült és hat nyelven beszélt. Az írófejedelemnek is nevezhető Gárdonyinak a minden magyar által ismert regénye, az Egri csillagok nem véletlenül lett az egyik legelismertebb magyar mű, amit több nyelvre is lefordítottak. Van szlovák, cseh, román, ukrán, orosz, horvát, vietnámi, és kínai fordítása is. Néhány éve pedig török fordításban is megjelent. A török fordító zseniálisan oldotta meg a regény fordítását. Nem az volt célja, hogy gyűlöletet szítson hanem hogy érzékeltesse ebben a hamisítatlan, egyedülálló magyar regényben a magyar összefogást, a magyar erőt, a magyar találékonyságot, a magyar tudást, a magyar hűséget, a magyar szerelmet. Pálmonostora nem ok nélkül választotta ezt a nevet, mert ez az iskola is egy hamisítatlan erős, magyar iskola – zárta köszöntőjét a honatya.

Ezt követően az iskola igazgatója Cseszkóné Csernák Anita mondott köszöntőt. Ünnepi beszédében szólt a korábbi bölcs vezetőkről, akik kutatási adatok nélkül is tudták, hogy a test táplálása mellett a lélek és a szellem táplálása is fontos, és az iskolát a templommal szemben építették fel. Tudták, hogy erős alapot ad ez a két építmény, hogy erős emberek lakhassák ezt a települést. Köszöntője után elismeréseket adott át. 

Elmondta, hogy 2021-ben a sok bizonytalanságot okozó világjárvány időszaka alatt ment nyugdíjba az iskola két volt vezetője, akik számára a 40 év pedagógusi munkában eltöltött idő elismeréseként Pintér Sándor Pedagógus Szolgálati Emlékérmet adományozott. Az emlékérmet Lantos Lászlóné és Győriné Farkas Anna vehette át a jubileumi ünnepségen.

Cseszkóné Csernák Anita azt is elmondta, hogy az iskola nevelőtestülete a jubileumi évforduló alkalmából olyan kitüntető címek adományozását indította útjára, melyek az intézmény nevelőinek, tanulóknak és szülőknek is adományozhatók. Az egyik ilyen kitüntető cím a Pálmonostorai Gárdonyi Géza Általános Iskola Örökös Tanára cím, amit elsőként két volt intézményvezetőnek Garai Istvánnénak és Rádiné Gémes Ildikónak adtak át.  

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában