Szüret

2022.11.19. 19:03

Akasztón adott legtöbb boralapanyagot a szőlő

Az aszály miatt az egész borvidék szenvedett, de mára kiderült, hogy a szőlő a megpróbáltatásokat jól bírta. A szüreti jelentések 80 százalékának a feldolgozása után 101,65 mázsányi gyümölcsöt szüreteltek átlagosan hektáronként a termelők. Ez olvasható a borvidéki honlap tájékoztatójából ki.

Barta Zsolt

A környéken 105,5 mázsás volt az átlagos termés

Fotó: Barta Zsolt

Ahhoz, hogy valaki egyáltalán talpon maradhasson a szüretelők közül minimum 100 mázsányi termést kell évente hektáronként produkálnia. Erről a legutóbbi Márton-napi rendezvényen beszélt Frittmann János, a Kunsági Borvidék elnöke. Voltak olyan helyek a térségben, ahol az említett határ felett van a termés mennyisége, máshol azonban ez alatt. Ahol rosszabb a talaj minősége, esetleg nem gondozzák megfelelően a növényt ott jóval kisebbek a hozamok. Máshol, ahol szerencsésebb a környék adottsága, a termelők jobban odafigyelnek az ültetvényre, ott jobb hozamok születtek annak ellenére, hogy augusztusban nagyon sok hőség nap nehezítette a szőlő fejlődését. 

Eddig 1 millió 651 ezer 356 mázsányi szőlőt regisztrált a borvidék. A legnagyobb termés az akasztóiakat örvendeztette meg. Itt ugyanis 120,54 mázsa termés jutott minden egyes hektárra. Kiskőrös második a sorban. Itt 117,55 mázsát mutatott az összegzés. Kaskantyún 115,99 mázsát értek el átlagosan a termesztők. A soltvadkerti területeken 114 mázsa az átlag, míg Kecelen ugyanez a száma 110-et mutat. Az Aletta és a bianca nevű szőlők húzzák fel az értékeket. Azonban a minőségi bort adó Irsai Olivér 74 mázsával-, a kékfrankos 90-, a cserszegi fűszeres 83 mázsányi termést hozott hektáronként. A költségeket csökkenteniük a gépi szüreteléssel lehet a termelőknek. Ez esetben gyorsabban fele annyi pénzért végezhető el a munka, mint hagyományos kézi szürettel. 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában