Galériával

2022.11.08. 20:45

A szankciókról tartottak fórumot Kecskeméten

Országjáró fórumon hívja fel a figyelmet a brüsszeli szankciókról szóló Nemzeti konzultáció fontosságára a kormány. A Mondjunk nemet a szankciókra! című fórum keretében kedd este Kecskemétre látogatott Kövér László, az Országgyűlés elnöke, aki a Neumann János Egyetem új Campusán tartott előadást a szankciók hatásáról.

Horváth Péter

Kövér László

Fotó: Bús Csaba

A házelnök a fórumon szót ejtett az előkészítés alatt álló kilencedik brüsszeli szankciós csomagról, melyről elmondta, hogy tartalma még nem ismert, csupán kiszivárgott információkra hagyatkoznak. Ez várhatóan azt tartalmazza, hogy a Bizottság továbbmenne a szankciók útján, melyről Kövér László elmondta, hogy több kárt okoztak Európának és Magyarországnak, mint amennyit Oroszországnak. Az új szankciós csomag vélhetően tartalmazza majd a nukleáris fűtőelemekkel kapcsolatos korlátozást, ami csapást jelentene hazánk energiaellátására. Kövér László szerint ez több országot is érintene, ezért Magyarország velük közösen érvényesíthené érdekeit a döntés ellen.

Emlékeztetett: még az Egyesült Államok atomerőműveinek ellátása is 25 százalékban függ Oroszországtól.

 – Ez is azt mutatja, hogy nem lehet szétdarabolni a világpiacot. Annyira összefügg az országok gazdasága, hogy célzottan egy országnak szankciókkal kárt okozni, úgy, hogy csak az szenvedjen, nem lehet – mutatott rá a házelnök.

Hangsúlyozta: 

hazánk energiaellátása teljes biztonságban van. A közelgő tél miatt is fontos megemlíteni, hogy a gáztározóink töltöttségi szintje jóval meghaladja az európai uniós előírást. Az orosz fél minden megkötött szerződésben foglalt pontot betartott eddig. Miután hosszú távú szerződést kötött a magyar állam az orosz állami gázszolgáltatóval, a Gazprom-mal, így nincs mitől tartani, biztosított lesz Magyarország gázellátása.

A Nemzeti konzultáció jelentőségéről is szólt. Elmondta, hogy mint az előző évek konzultációi, a szankciókról szóló Nemzeti konzultáció a kormány és az emberek közös egyetértési platformja, ami arra is szolgál, hogy az emberek véleményét tolmácsolva a nemzeti érdekeket jobban érvényesítse a kormány Brüsszelben. Ezért hangsúlyozta, hogy minél több embernek érdemes kitölteni és visszajuttatni az íveket.

Kövér László arról is beszélt, hogy az Ukrajnában folyó háborút a Biden-kormány vívja Oroszország ellen az ukrán katonák vére által, de hozzátette, hogy ez nem teszi semmissé Oroszország felelősségét a háború kirobbantásában.

– Világos, hogy csak az Egyesült Államok és Oroszország tárgyalásai vezethetek a közvetlen béketárgyalásokhoz Ukrajna és Oroszország között. A háborút megelőzendően nemzetközi garanciát kellett volna adni mindannyiunk számára Közép-Európában, úgy Ukrajna, mint Oroszország biztonságát garantálva. Mindenkinek azon kell munkálkodni, hogy megpróbálja rávenni az Egyesült Államokat és Oroszországot, s így Ukrajnát is a béketárgyalásokra és a haladéktalan tűzszünetre. Minden élet drága, és a háború főként a hadban álló feleknek, de Európának és a világ minden részének hatalmas károkat okoz – fogalmazott a házelnök.

A házelnök a kecskeméti fórum előtt szombaton Orosházán járt, a következő állomás Pécs lesz.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában