Kunfehértó / Kiskunhalas

2022.11.12. 10:29

A libák is együtt ünnepeltek a látogatókkal Márton napján – galériával

A kiskunhalasi Csetényi Élményparkban lámpás készítő kézműves-foglalkozással, míg Kunfehértón hagymás libazsíros kenyérrel, meleg teával és forralt borral várták a vendégeket a Szent Márton-napi vigasságok.

Pozsai Ákos

A gyerekek a Csetényi Élménypark szelíd libáival ünnepeltek.

Fotó: Pozsgai Ákos

Szent Márton életpéldája, a jó cselekedeteit szimbolizáló fényt vivő lámpás felvonulás mára az őszi ünnepkör egyik legnépszerűbb hagyományőrző rendezvénye lett Magyarországon. Országszerte szerveznek Szent Márton napján, november 11-én különböző programokat, ehhez a naphoz számos népszokás, néphit kapcsolódik Magyarországon. 

Kunfehértón Bohner Ferencné, az egykori gyermekotthon vezetője volt az, aki másfél évtizeddel ezelőtt kezdeményezte az első Márton-napi lámpás felvonulás. Mára az egész falut megmozgató tömeg rendezvénnyé vált, most is pénteken, sötétedés előtt nem sokkal sötétedés előtt gyülekeztek a családok sportcsarnok előtt, ahonnan együtt vonultak át lámpásokkal a tájházhoz, ahol a gyerekek papírból kivágott és elrejtett libafigurákat kerestek, minden megtalált libáért cukorka járt.

Emellett libazsíros lilahagymás kenyérrel, lepénnyel, sütőtökkel, meleg teával és forralt borral várták a vendégeket. Az óvodások körjátéka és a vetélkedő után lámpás szépségverseny és bűvészműsor volt.

Ezzel egyidőben Kiskunhalason a Csetényi Élményparkban is rengetegen gyűltek össze, főként kisgyermekes családok, akiket lámpás készítő kézműves-foglalkozással várták a fogadóépületben a szervezők. Este hat órától lámpás felvonulás indult a parkban, ahol a látogatókhoz csatlakoztak a park libái is, akik hangos gágogással mutatták a sötétben az az utat. A szelíd szárnyasok közül néhányat meg is lehetett simogatni, sőt volt, amelyiket ölbe is vettek és szemmel láthatóan egyáltalán nem volt ellenére az emberek közelsége, tetszett neki a szeretgetés.

Ezen az estén a park libái közül hat szárnyasnak nevet is adhattak a vendégek, a javaslatokat egy papírral felírva kellett egy dobozba helyezni, aztán a legtöbb javaslatot kapott neveket sorsolták ki a Csetényi Élménypark munkatársai.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában