Programajánló

2022.10.24. 12:06

Távcsővön át szemlélhetik meg a kecskemétiek a részleges napfogyatkozást

Az idei év egyik leglátványosabb csillagászati jelenségét, a részleges napfogyatkozást kedden távcsőből szemlélhetik meg, akik elmennek Kecskeméten, a Tudomány és Művészetek Háza elé. A Bács-Kiskun Megyei TIT és a Kecskeméti Planetárium 11 és 14 óra között tartja meg a közös távcsöves bemutatóját, derült idő esetén.

Sebestyén Hajnalka

Illusztráció

Fotó: Shutterstock

Október 25-én, kedden részleges napfogyatkozás figyelhető meg Magyarországról. A jelenség Kecskemétről nézve 11:18-kor kezdődik, ekkor kezd a Hold a Nap elé menni, egyre nagyobb területet kitakarva belőle. A fogyatkozás maximuma 12:26-kor következik be, ekkor több mint 30 %-át takarja el a Hold, mely 13:34-ig tart, ekkor tűnik el teljesen mellékbolygónk korongja a Nap elől.

A résztvevők speciális naptávcsövek segítségével nézhetik meg a központi csillag felszínét és a napfogyatkozást, csak derült idő esetén. A bemutatót Szűcs László, a Planetárium igazgatója vezeti.

Érdekesség, hogy ezt a fogyatkozást mindenhol – ahonnan látszik – csak részlegesen lehet majd megfigyelni, bár Oroszország északi és középső részén a szerencsésebbek több mint 80%-os kitakarást láthatnak.

A következő, hazánkból is látható, az ideinél kissé nagyobb (47%) napfogyatkozás 2027. augusztus 2-án lesz.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában