Nagybaracska

2022.10.30. 07:00

Tanító történeteken keresztül mesél a fiataloknak Rónaszéki Gábor atya

Júliusban köszönt el Félegyházától Rónaszéki Gábor atya, a Sarlós Boldogasszony Főplébánia plébánosa. Alig telt el három hónap, már belopta magát az új szolgálati helyén, a Nagybaracskán élők szívébe. Az új lelkipásztor a település iskolájának és óvodájának hitéletében is fontos szerepet vállalt.

Rab Rita

Rónaszéki Gábor atyát hamar megkedvelték a diákok

Fotó: Rab Rita

A vidám, derűs személyiségű lelki vezető egykettőre megtalálta az utat a gyerekekhez. Hétfő reggelente a közös áhítaton felhangzó aprócska, tanító történetek egy kisfiú, Peti mindennapjain keresztül kapcsolódnak az ifjúság életéhez. Olyan élethelyzeteket mesél el és dolgoz fel közösen a gyerekekkel, hogy miközben hallgatják az atyát, észrevétlenül tanulják a jót és a szépet, például, hogy köszönni nem fáj, sőt örömteli lehet egy-egy találkozáskor a másik üdvözlése. A szülői értekezleten a szülőkhöz szólva arra kérte őket, hogy szeressék jól gyermekeiket. Ez azt jelenti, hogy nevelni is kell őket.

– Mindig van választás, prioritás, mit tarunk fontosnak. Jól kell gazdálkodni az idővel, a pénzzel. A sorrendre kel figyelni: először a szükséges, majd a hasznos, utána jöhet a kellemes. 

Csupán ezt a három szót kellene megtanulni és akkor minden rendben lesz. A gyereknek joga van boldognak lenni. De nem attól lesz boldog, ha megkap mindent – tette hozzá a plébános. Hangsúlyozta: értékes és boldog életet a keresztény értékrend szerint lehet élni. A katolikus iskolában dolgozók valamennyien a gyermekért dolgoznak. Jó példával szeretnének elöl járni, szeretettel nevelni a rájuk bízottakat.

– Sajnos vad világban élünk, de a szelídség, alázat, türelem, jóság és szeretet erényei meg kell mutatkozzanak. Csúnya beszéddel, trágársággal még senki sem tette jobbá a világot. A mi feladatunk távol tartani a fiatalokat a rossztól és megtanítani őket a jóra. Végezetül szeretettel, e szavakkal invitálta a felnőtteket is a vasárnapi szentmisékre

– Tudom, hogy a szentmise nem kiindulási, hanem megérkezési pont. A mi célunk, hogy a templomban jó közösséget alakítsunk ki, legyünk minél többen. Aki teheti, jöjjön el közénk.

 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában