Liszt Ferenc AMI

2022.10.03. 15:04

Tanári hangversenyt rendeztek Kalocsán, a zene világnapján

A zeneművészeti Liszt Ferenc AMI pedagógusai tucatnyi különböző hangszeren tíz komolyzenei darabot adtak elő az ünnepi koncerten. A teltházas gálaműsor egyszerre szolgálja a tanárok szakmai frissességét és az oktatást.

Gábor János

Betlenné Dajkó Ágnes fuvolatanár és fúvós karnagy a Liszt AMI hangversenyén.

Fotó: Gábor János

A 47 éve Kalocsán is rendszeresen megünnepelt zene világnapja egy ideje tanári hangversenyként él a köztudatban, hiszen ilyenkor a Liszt Ferenc Alapfokú Művészetoktatási Intézmény tantestülete ragad hangszert. Az intézmény kamaratermében pénteken tartott koncerten többek között J.S. Bach, Josef Rheinberger, Oscar-Arthur Honegger, Felix Mendelssohn, Claude Debussy, Arthur Pryor, vagy éppen Joy Webb és Alan Fernie művei csendültek fel.

Fehérvári István igazgató kérésünkre felidézte: a közel fél évszázados világnap mindig fontos esemény volt a Liszt Ferenc AMI életében, és régen elég változatos összetételben jelentek meg a fellépők. Volt, amikor meghívott előadók szerepeltek, máskor pedig – egyre gyakrabban – növendékek, de aztán tanári hangversennyé alakították, és erre nyomós okuk is volt. Mivel az iskolakezdés éppen elég nehéz a gyerekeknek, nem akarták még azzal is terhelni őket, hogy a fél nyári szünetet a zene világnapján esedékes koncert előkészületeivel töltsék. Megemlítette: már rögtön az a Bach prelúdium, amivel a hangverseny kezdődött, több hónapos felkészülést igényel, így tényleg komoly teher lenne egy új tanévet kezdő fiatalnak.

A zene világnapját bő egy évtizede a Liszt Ferenc AMI pedagógusai töltik meg tartalommal, és ez több szempontból is hasznos. Egyrészt az új növendékeknek ilyenkor mutatnak be különböző előadói technikákat és színpadi megoldásokat, és ők maguk sem rendszeresen koncertező zenészek, a tudásukat, szakmai fejlődésüket frissen tartja, ha előadáskész szintig begyakorolják a darabokat.

– Ha bejön hozzánk egy gyerek, és még nem biztos benne, hogy milyen hangszert válasszon, rá kell csodálkoznia, amikor megszólaltatunk egy trombitát, egy hegedűt, egy zongorát. Ehhez nekünk is treníroznunk kell magunkat, szóval, akárcsak a sportolók, nem dőlhetünk hátra 

– magyarázta Fehérvári István. 

Az igazgató a műsor összeállítása kapcsán közölte: minimális egyeztetést – elkerülendő az önismétléseket és az átfedéseket – nyilván szoktak tartani arról, hogy milyen darabokból készülnek fel, de a tanárok mind önállóan választanak zeneművet, vagy alakítanak zenekart aszerint, amit a mű megkíván. Arra szoktak még figyelni, hogy legalább a magasabb osztályokba járó növendékeiknek értelmezhető darabok jelenjenek meg, és ilyenkor elsősorban őket is várják a kamaraterembe. Ezúttal kihasználták az alkalmat, hogy két újonnan érkezett kollégát is bemutassanak: Benkő Katalin (hegedű) két műben vállalt szerepet (Francesco Giuliani: Duetto, Edward Elgar: Salute d’ amour), míg Németh Tamás (ütős hangszerek) különleges meglepetéssel készült: Matthew Lorick Odessáját adta elő, a ritkaságszámba menő marimbán.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában