Galériával

2022.10.28. 11:20

A legjobb építészeti pályamunkákat díjazták a kecskeméti kamarai ünnepségen

A Bács-Kiskun Megyei Építész Kamara által kiírt építészeti pályázatára nevező szakmabeliek elismerésére tartott díjátadó ünnepségnek csütörtökön a Hírös Agóra adott otthont. A Bács-Kiskun Megyei Építészeti Díjra a megyében élő és dolgozó építészek helyi munkájukkal nevezhettek. Idén nyolc építész tíz pályamunkát nyújtott be, amiket egy három tagú zsűri értékelt, sajátos építészeti szempontokat figyelembe véve. A zsűri tagjai Vadász Bence Ybl-díjas építész, Miltenberger-Miltényi Miklós Pro Architectura-díjasz építész, és Jánosi János Ybl-díjas építész voltak.

Szalay Tamás

Zengő-Marton Katalin vehette át a feltörekvő, fiatal építészeknek járó Mende Valér-díjat

Fotó: Szalay Tamás

A díjátadó ünnepséget Katkics Tamás, a Bács-Kiskun Megyei Építész Kamara elnöke nyitotta meg. Köszöntőjében beszélt a szakma jelenlegi nehézségeiről és új lehetőségeiről is. Hátrányt jelent a pandémia maradványhatása, a szomszédban kialakult háborús konfliktus és a megnövekedett energiaárak, amiknek következményei az építőiparba is begyűrűznek. Vannak azonban olyan digitalizációs újítások is a szakmában, amik egyértelműen a jövőt képviselik. Ez az újfajta tervezési módszer, az épületinformációs modellezés, olyan lehetőségeket ad, ami rendszerezhetővé, listázhatóvá teszi az épületadatokat, illetve kiszűri az esetleges hibákat az tervezésnél.

A kamara elnöke megnyitója után beszélgetésre invitálta a városháza felújításának projektje kapcsán Öveges László főépítészt, Gyenes Balázst, a Horváth Építőmester (HÉP) Zrt. építéskivitelezőjét és Galambos Gábor műszaki ellenőrt. Katkics Tamás kérdéseire adott válaszokból megtudhattuk, hogy a három éve tartó átalakító és felújító munkálatok lassan a végéhez közelednek. A sok áldozatos munkával járó projekt azonban meghozta az elvárt eredményt, és a kecskeméti városháza megújult pompájában várja a város polgárait.

A beszélgetést a díjátadó követte. A díjazottak részére átadtak egy-egy térplasztikát, amit Szemők Zsuzsanna szobrászművész készített, illetve egy-egy üvegtábla-díjat. Bács-Kiskun Megyei Építészeti Díjban részesült Lepsényi Ákos, a bajai kerékpáros pihenő tervezéséért. Jó probléma felvetéssel, remek helyszín választással, magától értetődő megoldásokkal jellemezték az építész munkáját, ami szép, tiszta és korszerű a maga nemében.

A második díjazott Mérő Máté építész, aki egy kecskeméti családi ház átalakításáért és bővítésének megtervezéséért nyerte el a pályázati díjat. A ház fa szerkezetű, tágas a terasza, a külső jegyek mind az alföldi jellegzetességeket tükrözik. Belső tere otthonosságot sugall, ami mentes a mai divatos sallangoktól.

A harmadik díjazott Babinszky Tünde építész, a felsőlajosi óvoda bővítési tervezésért kapta az elismerést. A többféle formai elem mellett is sikerült az épületnek egységes képet kialakítani. Szórakoztató a tornaterem formai megfogalmazása, illetve sikerült egy visszafogott, a funkció hangulatának megfelelő módon kialakítani a létesítményt.

Dr. Farkas Gábor építész adta át a Mende Valér-díjat, amit egy feltörekvő, fiatal építésznek ítélnek oda. A díj célja, hogy felhívja a figyelmet a fiatal és tehetséges építészekre, illetve segítse a díjazott pályakezdését és előmenetelét. Idén a díjat Zengő-Marton Katalin vehette át.

Az idei év pályamunkái is erős mezőnyben méretették meg magukat. Minden egyes építészeti alkotás komoly hozzáértésről és szakmai tudásról ad tanúbizonyságot. Az ünnepélyes rendezvény zenei hangulatáról Csillag-Molnár Melina gondoskodott Németh Zsolt gitárjátékának kíséretében. A pályázati munkák tablói 2022. november 4-ig tekinthetők meg a Hírös Agóra termében.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában