Bizonytalanság

2022.10.02. 17:13

Nem fogadta el a büdzsé módosítását a kalocsai képviselő-testület

Bizonytalansági tényezők és a miattuk emelt kifogások miatt nem ment át a képviselő-testületen a 2022-es költségvetés újabb módosítása, amit a múlt heti ülésen tárgyaltak. Dr. Filvig Géza polgármester emlékeztette a városatyákat, hogy ez a módosítás csupán a rutinszerű negyedéves felülvizsgálat része, és az időközi változások megjelenítése miatt van rá szükség.

Gábor János

A képviselők egyelőre nem fogadták el a módosított költségvetést

Fotó: Gábor János

Szabó Balázs a XXXI. Csíplek Kalocsa! Paprika- és Gasztrofesztivál önkormányzati normatívája kapcsán érdeklődött. Emlékeztette a polgármestert, hogy a nyáron azzal fogadtak el nagyjából 36 millió forintos plusztámogatást a szervező Kalocsai Innovációs és Kulturális Központ Nonprofit Kft. számára, hogy abból tízmilliót később régióbéli vállalkozók támogatásaiból terveznek lefedni. A képviselőt az érdekelte, hogy sikerült-e szponzorációt szerezni, és mennyit.

A válaszban elhangzott, hogy ezek a tárgyalások most is folyamatban vannak, és pontos összeget azért sem lehet mondani, mert módosult egy támogatási célú szerződés, amit az érintett vállalkozás egyelőre nem hagyott jóvá. 

Filvig Géza elismerte: a nyáron kapott ígéretek nem akkora összegekben realizálódtak, mint remélték, ezért úgy gondolja, hogy nem fogják elérni a kitűzött tízmillió forintot, de erről majd csak a végleges beszámoló birtokában tud többet mondani.

Dr. Vincze András azt az észrevételt tette, hogy a büdzsé főösszege már ötmilliárd forint felett jár, ami jelentős, mintegy egy-egymilliárdos növekedés mind a kiadási, mind pedig a bevételi oldalon, ahhoz képest, ahogy az induláskor állt. A városatya aggodalmát fejezte ki a növekedés kapcsán és megkérdezte: van-e esély a költségvetés felborulására, és ha igen, mit lehet tenni ellene.

Molnár Gábor pénzügyi osztályvezető válaszában hangsúlyozta: csak akkor jelentene problémát a kiadási oldal növekménye, ha azt nem fednék le biztos bevételi előirányzatok, ami jelen esetben nem áll fenn. 

Példaként megemlítette: a jelentős főösszeg-emelkedés egyik oka az idén átadott új óvoda, ami ugyan 530 millió forintos beruházás volt, ám ezt teljes egészében állami támogatásból finanszírozzák. Van azonban olyan szakasza is a módosításnak, ami megoldásra vár – fűzte hozzá, hiszen a tárgyévre előirányzott 260 milliós ingatlanértékesítésekből eddig csak 45 millió folyt be.

A minősített többséget igénylő napirend végül nem ment át a testületen, de a polgármester kérdésére dr. Kiss Csaba jegyző leszögezte: a döntés nem veszélyezteti a város és intézményei működését, mert a szabályok értelmében a korábban meghatározott számok szerint kell folytatni a munkát.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában