Galériával

2022.10.01. 15:20

Negyedszázados jubileumát ünnepelte a kecskeméti Hosszú utcai óvoda vására

25 éves jubileumát ünnepelte szombaton a kecskeméti Hosszú Utcai Óvoda Mihály-napi Vására. A negyedszázados hagyományőrző őszköszöntő vásáron ismét színes programokkal várták a nagy számban érkezett szülőt, nyugdíjas óvónénit és dajkát, valamint hajdani óvodásokat.

Horváth Péter

A gyerekek saját készítésű portékáikat árulták

Fotó: Bús Csaba

Dóka Pálné tagintézmény-vezető elmondta, hogy az hívta életre a vásárt negyedszázada, hogy a városi gyermekek kevés valódi népi vásárt láthatnak, ezért szerették volna helybe varázsolni az ilyen forgatagok hangulatát. Kezdetben pénteken tartották, de akkora volt az érdeklődés a szülők részéről, hogy az alkalmasabb szombati napra tették át a rendezvényt. Minden évben egyre jobb lett a vásár, köszönhetően az évről évre végzett elégedettségi felmérésnek, és az ott született válaszokat, ötleteket beépítették a következő rendezvénybe. 

– Huszonöt éve szűk keretek között indult a rendezvény, néhány résztvevővel és vendéggel, majd az évek során egyre nagyobbá vált: mára 800 és ezer fő közötti látogató vesz részt a város talán legnagyobb Mihály-napi vásárán. Örülünk, hogy sikerült egy olyan értéket közösen létrehozni a városban, ami példaértékű – fogalmazott a vezető.

A kisbíró kikiáltása után a Hírös Néptánc Tanoda táncosai adtak műsort, majd Pászti András, az Esélyegyenlőségi Bizottság elnöke, és Nemcsik Mátyás önkormányzati képviselő köszöntötte a vásározók népes seregét. Ezt követően a nagycsoportosok léptek fel műsorukkal az óvoda új színpadán. Az egyes csoportok vásári kikiáltót, éneket és körjátékot adtak elő.

A gyerekek szeptember folyamán elkészítették a vásár portékáit is, melyeket ők kínáltak eladásra, a bevételből majd kirándulnak vagy játékokat vásárolnak. 

Kiállítást is láthattak a látogatók: több mint 30 különleges szalmakalapot készítettek a gyerekek szülői segítséggel. Persze a dajka nénik is kivették a részüket az előkészületekből, hiszen több mint 800 palacsintát sütöttek szombaton

Népi játékok is szórakoztatták a gyerekeket egész nap, valamint szőlőpréselés, majd mustkóstolás is volt és egész napos kézműves foglalkozáson vehettek részt a kilátogatók. A délutánt pedig vásári bábjáték zárta.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában