Beruházás

2022.10.21. 16:08

Munkahelyeket teremtett a felújított pékség Sükösdön

A Belügyminisztérium Kedvezményezett Települések Gazdaságélénkítő Programja keretében valósult meg az önkormányzati tulajdonú pékség beruházása 160 millió forintból. A pékség átadó ünnepségén részt vett és köszöntőt mondott Zsigó Róbert, Baja és térsége országgyűlési képviselője és Réthy Pál, a Belügyminisztérium közfoglalkoztatási és vízügyi helyettes államtitkára.

Márton Anna

Zsigó Róbert országgyűlési képviselő (középen balra), Tamás Márta polgármester (középen pirosban) és Réthy Pál közfoglalkoztatási és vízügyi helyettes államtitkár (középen jobbra) avatták fel a pékséget

Fotó: Márton Anna

Az önkormányzat 2019-ben kezdte meg az előkészítését, majd 2020 nyarán benyújtotta a projekttervét a támogatásra. A támogatásból megvalósult a régi péküzem megvásárlása és az épület teljes, átfogó felújítása, továbbá a hagyományos receptúra megszerzése és egy gépjármű vásárlása is. A program lehetőséget biztosított a létesülő pékség teljes eszközparkjának kialakítására, így teljesen új, modern gépek kerültek beszerzésre, minden, ami egy péküzem működtetéséhez szükséges – tudtuk meg Tamás Márta polgármestertől. 

A pékségben elsődlegesen a hagyományos sükösdi recepteket szeretnék alkalmazni, úgy, mint a sajtos kifli, a pogácsa, a hagyományos kakaós kalács, a tejes kifli és a zsemle, valamint a különböző töltelékes kalácsok.

De természetesen készíteni tudnak minden olyan egyéb terméket is, melyet a piac kíván, beleértve a reform termékeket is.

– Az elkészült Sükösdi Pékség egy óriási mérföldkő a község életében, ismét tudunk teljes állásban vagy részmunkaidőben, helyben munkát biztosítani. Ugyanakkor minden idegszálammal érzem, hogy a java, a neheze most jön, hiszen több gazdasági tényező is befolyásolja mindennapjainkat. Hiszem, és bízom benne, hogy elszántan haladva, közös erővel, összefogva, teljesíteni fogjuk céljainkat –  fogalmazott Tamás Márta polgármester.

Zsigó Róbert köszöntőjében hangsúlyozta, hogy az elmúlt években az egyik legnagyobb és legfontosabb feladata a kormánynak az volt, hogy a vidéki településeket fejlessze. Ennek érdekében több programot is indítottak és egyeztettek a települések vezetőivel. 

A beruházás mérföldkő a település életében
Fotós: Márton Anna

– Az egyik ilyen program a Kedvezményezett Települések Gazdaságélénkítő Programja. Ezen program 160 millió forint támogatásából tudta megvásárolni és felújítani, modern gépekkel felszerelni a sükösdi önkormányzat a régi péküzemet. Ezzel a fejlesztéssel munkahelyeket tud teremteni és meg tudja őrizni a hagyományos receptúrát – fogalmazott a honatya. Hozzátette, hogy nehéz időket élünk, a legfontosabb, hogy össze tudjunk fogni, közösen meg tudjuk őrizni eddig elért eredményeinket. 

– A fejlődéshez, az előrelépéshez összefogás, közös munka és kitartás kell. Az elmúlt években is azért dolgoztunk, hogy fejlődjenek, szépüljenek településeink, köztük Sükösd is. Ezt fogjuk tenni az előttünk álló években is – mondta köszöntőjében Zsigó Róbert. Felhívta továbbá a figyelmet arra, hogy fontos feladatunk, szüleinktől, nagyszüleinktől kapott értékeket megőrizzük és továbbadjuk gyermekeinknek, unokáinknak. 

A településen a közelmúltban elkészült a faluház is, amely a Sükösd-Dusnok turisztikai célú fejlesztései, a Duna menti természeti örökség projekt része volt. A pályázat során elsődleges célként a turisztikai vonzerő növelését, bemutathatóvá tételét, a térség sajátos természeti értékeinek feltárását, az aktív turizmus népszerűsítését tartották szem előtt.

– Majoros Terus néni, aki a függönyöket készítette a házba, azt mondta: nagyon szívesen csináltam, hiszen ez az én falum, itt születtem. Azt hiszem, ez a teljes beruházás kulcsmondata, ezért készült el ez a ház, mert ez a mi falunké. Valójában mindegy, hogyan nevezzük az épületet, tájház, faluház, ökoturisztikai központ, kulturális kikötő vagy ahogy az online tér említ, Kult-Port, a lényeg, hogy a miénk. Nem kis skanzent szerettünk volna Sükösdön, hiszen arra büszkék vagyunk, hogy Szentendrén több, mint 25 éve áll a sükösdi ház, nem elszalagozott érinthetetlen kiállítást, hanem egy olyan aktív közösségi teret, ahol a múlt találkozik, de inkább összekeveredik a jelennel, és túlzás nélkül élettel telik meg. Ahol az idős megmutatja a kalácssütés csínját-bínját a fiatalnak, ahol közösen dagasztjuk a kenyeret, vagy fűzzük a paprikát, ahol az idős lehet, hogy már csak széken ülve harsogja az éneket, de a kicsi és a fiatal ropja a táncot – emelte ki a polgármester.
 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában