Galériával

2022.10.27. 06:55

Közel huszonhét millió forintból újult meg a fogorvosi és a háziorvosi rendelő Borotán

Korszerű, a betegek és a dolgozók igényeinek megfelelően kialakított egészségházat avattak Borotán, ahol közel 27 millió forintból újult meg a helyi háziorvosi és fogorvosi rendelő.

Pozsgai Ákos

Balról: Bányai Gábor kormánybiztos, Kissné Tóth Renáta polgármester, Gyöngyösi Balázs plébános és Dr. Szarvas Ágnes fogorvos közösen avatták fel az egészségházat

Fotó: Pozsgai Ákos

A beruházás teljes költségét fedezte a Magyar Falu Program pályázatán két részben megnyert forrás. – Az egyik részből a fogorvosi rendelő felújítása valósult meg, ami a nagyobb részét ölelte fel a beruházásnak, a kisebb része a háziorvosi rendelőt érintette – hangoztatta az avató ünnepségen Kisné Tóth Renáta, Borota polgármestere. Elmondta, hogy akadálymentesítették az egészségház bejáratát, a fogorvosi rendelőben a várót, valamint a betegek és a dolgozók mosdóját újították fel és új bútorokat is kapott, valamint kialakítottak egy dolgozói öltözőt is az elnyert pályázati összegből.

Az épület külső homlokzata egy korábbi Terület-és Településfejlesztési Operatív Program (TOP) pályázaton nyert közel 18 millió forintból újult meg. Új külső szigetelést kapott az épület és korszerűsítették a fűtési rendszert is. – Fontos volt, hogy a település kiemelt egészségügyi intézményében modern, komfortos szép környezetben végezzék az egészségügyi ellátást, akár a betegek, akár az ott dolgozó orvosok és egészségügyi asszisztensek megelégedésére – emelte ki beszédében a település vezetője, aki szólt arról is, hogy az elmúlt években rengeteg beruházás valósult meg a faluban, megújult a temetőben a ravatalozó előtti térburkolat, több utca burkolatát sikerült felújítani, megújult az óvoda és az iskola is.

A hetvenes évek tájékán a magyar falvak újjáépítése óta eltelt közel ötven évben nem igazán jutott forrás a vidék fejlesztésére – erről már Bányai Gábor kormánybiztos, a térség országgyűlési képviselője beszélt. – Kétezerötszáz körül van az 5 ezer fő alatti települések száma, ahol közel három és fél, négymillió ember él, mint Borotán is. 

Ezeknek a településeknek a hetvenes évek közepétől nem nagyon volt módjuk fejlődni. Megfeledkeztek ezekről a kistelepülésekről, utak se épültek, és ezt az elvesztegetett időt kellene valahogy bepótolni, ami elég nehéz egy falu életében 

– emelte ki.

Hozzátette: „nagy vállalás volt a kormányzat részéről, hogy egy korábban nem létező támogatási rendszert indított el, amely keretében minden település arra pályázhat, amire szeretne. Ezeket egészítik ki a megyei TOP-os támogatások, így Bács-Kiskun megye településein sokkal több minden valósult meg, mint azt korábban reméltük.”

A felújított egészségházat Bányai Gábor kormánybiztos, Kissné Tóth Renáta polgármester, Gyöngyösi Balázs plébános és Dr. Szarvas Ágnes fogorvos közösen avatták fel, majd Gyöngyösi Balázs plébános meg is áldotta a rendelőt, a helyi óvodások pedig a jeles alkalomból ünnepi műsorral is készültek.  

 

 

 

 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában