Kecskemét

2022.10.05. 19:00

Kompenzációs programot indított a Termostar a nem lakossági felhasználóknak

Országosan egyedülálló, nem lakossági fogyasztóknak szóló fogyasztáscsökkentést ösztönző kompenzációs programot jelentett be szerdán a Termostar Kft. kecskeméti távhőszolgáltató. A program értelmében, ha a nem lakossági felhasználók a tavalyi év azonos időszakához képest legalább 25, és legfeljebb 40 százalékkal csökkentik a távhőfogyasztásukat, a fennmaradó összegre a megtakarítás mértékében kompenzációt nyújt a szolgáltató, amit a januári számlán írnak jóvá. A programra október 15-ig jelentkezhetnek a felhasználók.

Horváth Péter

A távhőszolgáltató a kompenzációt villamosenergia-termelésből származó nyeresége terhére biztosítja

Fotó: Bús Csaba

Az új Távhő árszabályozási rendelet előírásai szerint a lakossági fogyasztók továbbra is rezsicsökkentett, tehát változatlan áron vehetik igénybe a távhőszolgáltatást. Azonban a nem lakossági, vagyis intézményi és egyéb felhasználók esetén az árak a gázár növekedésének megfelelően emelkednek. Az intézmények a rendeletben meghatározott hatósági áron vehetik igénybe a távhőszolgáltatást, ami 54316 Ft/GJ. Ugyanez az önköltségi ár vonatkozik az egyéb, nem lakossági felhasználókra is, ami mintegy tízszeres áremelkedést jelent. 

Ezért számukra a Termostar Kft. az energia racionális felhasználása és a megfizethető számlák érdekében energiatakarékossági programot hirdet. A programba bekapcsolódó felhasználók energiamegtakarításuknak megfelelő 25–40 százalékos kompenzációt vehetnek igénybe Kecskemét távhőszolgáltatójától – hangzott el Horváth Attilától, a Termostar Kft. ügyvezetőjétől a témában tartott tegnapi sajtótájékoztatón. 

Azok az érintett intézményi és egyéb nem lakossági fogyasztók, akik vállalják, hogy október 15-e és december 31-e között hőfelhasználásukat 25–30–35 vagy 40 százalékkal csökkentik az előző év azonos időszakához képest, megtakarításuknak megfelelő 25–40 százalékos kompenzációban részesülnek, amelyet 2023. január 1-jét követően ír jóvá a szolgáltató a számlájukon. 

A távhőszolgáltató a kompenzációt villamosenergia-termelésből származó nyeresége terhére biztosítja.

A gyakorlatban ez azt jelenti, hogy nemcsak a megspórolt mennyiséget nem kell kifizetni, hanem a spórolás arányában, 25-től 40 százalékos nagyságrendben a fennmaradó összegből a megtakarításnak megfelelő százalékban kompenzációt kapnak a nem lakossági fogyasztók – magyarázta el Horváth Attila.

Fontos, hogy a programban csak azok vehetnek részt, akik október 15-e előtt írásban rögzítik az erre vonatkozó megállapodást, és december 31-éig időben rendezik számláikat. Ennek érdekében a Termostar Kft. munkatársai a következő napokban valamennyi érintett fogyasztóval felveszik a kapcsolatot. Annak érdekében, hogy minél több fogyasztó élhessen a kompenzációs program lehetőségével, a Termostar október 1-je helyett csak október 15-étől érvényesíti a fogyasztók felé a megemelkedett gázárhoz igazodó új árakat. 

Horváth Attila hangsúlyozta, hogy a jelenlegi helyzetben felértékelődött az épületek energetikai korszerűsítése. Ezért rendkívül fontos, hogy azok a lakóközösségek, akik még nem hajtották végre a fűtéskorszerűsítést, mérlegeljék ennek lehetőségét. 

A Termostar Kft. továbbra is szakmai segítséggel támogatja azokat a lakóközösségeket, akik a fűtéskorszerűsítés mellett döntenek.

Az igazgató emlékeztetett: a következő fűtési szezonban már a most épülő biomassza alapú fűtőmű szolgáltatja a távhő legnagyobb részét, mely 70–80 százalékban kiváltja a jelenlegi gázalapú hőtermelést. Ennek megfelelően a távhő ára jóval versenyképesebb lesz a mostaninál: a földgáz alapú távhő előállítása 50–60 ezer forint Gigajoule-onként, míg a biomassza alapú előállítása 7–15 ezer forint. Ez a csökkenés a fogyasztói költségekben is megjelenik. Emellett sokkal jobb ellátásbiztonságot nyújt, valamint évi több mint 20 ezer tonna szén-dioxid-kibocsátást takarít meg a gázüzemhez képest. 

A polgármester is tájékoztatott

Szerdán Szemereyné Pataki Klaudia polgármester is közleményt adott ki a távhődíj emelkedésével kapcsolatban.

„Szeretnék megnyugtatni mindenkit, hogy a távhődíj emelkedése a lakossági fogyasztókat közvetlenül nem érinti. A távfűtött önkormányzati intézményekben: a bölcsődék, óvodák, idősotthonok, orvosi rendelők esetében semmilyen változás, korlátozás nem lesz, egyéb intézményeinknél megtakarítási intézkedéseket vezetünk be. A távhőt szolgáltató, többségi önkormányzati tulajdonban lévő Termostar Kft. egyéb tevékenységéből megtermelt nyereségét az intézmények és közületek számára adható árkedvezményre fordítjuk. Tekintettel arra, hogy a Termostar Kft. megújuló energia felhasználására irányuló beruházása már folyamatban van, ezért a következő fűtési szezontól várható, hogy a most megemelkedő távhődíj jelentősen csökken.” – szól a polgármester közleménye.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában