Galériával

2022.10.01. 11:15

Izgalmas kísérletekkel is várták a tudományok iránt érdeklődőket Kecskeméten

Ismét nagy sikerrel zárult a kecskeméti Bányai Júlia Gimnázium Kutatók éjszakája rendezvénye. Péntek este több százan érdeklődtek a különböző tudományágak iránt. Játékos és látványos programok keretében hasznos tudnivalókat sajátíthattak el a gyerekek, és szüleik.

Sebestyén Hajnalka

A robotika sokakat érdekelt a legutóbbi alkalommal is

Fotó: Sebestyén Hajnalka

Péntek kora este érdeklődők százai látogattak el a Bányai Júlia Gimnáziumba, hogy részt vegyenek a tudományokat népszerűsítő Kutatók éjszakája országos rendezvénysorozat programjain. Az iskolában – a bányais pedagógusok és diákok tolmácsolásában – különböző előadások, kísérletek, bemutatók fogadták az érdeklődő családokat. Ugyanis jellemzően a gyerekeket elkísérték a szüleik is, és szemmel láthatóan a felnőtt közönség nagyon élvezte a nem mindennapi programokat.

A legnépszerűbb esti programra több mint nyolcszázan voltak kíváncsiak. Máthé Ildikó igazgatóhelyettes összegezte az est tapasztalatait. – Nagyon sokan visszatérő vendégek, hiszen az intézmény évről-évre magas színvonalú előadások és interaktív foglalkozások széles palettájával kelti fel a különböző tudományágak iránt az érdeklődést. Idén is így történt. A gimnázium elhivatott az ismeretterjesztés iránt, kiváló pedagógusaink és tehetséges diákjaink, valamint meghívott előadóink gondoskodtak a péntek este hasznos és szórakoztató eltöltéséről – mondta Máthé Ildikó, majd részletesen is mesélt a különböző programokról.

Reiterné Makra Zsuzsanna tanárnő irányításával interaktív foglalkozás keretében érdekes kémiai és fizikai folyamatokat figyelhettek meg az érdeklődők közelről, szabad szemmel és mikroszkóppal. Hangya Kinga és Székedi Fanni tanulók segítségével önállóan is kísérletezhettek a részt vevők.

„Hangos egyveleg”, a hangok világában tett 45 perces séta keretében igyekezett Szittyai István tanár és Manga Milán jobban megértetni mindennapjaink egyik legtermészetesebb jelenségkörét.

A programra látogatók arra is választ kaptak: vajon érdemes lenne még mindig abakusszal számolni a hétköznapokban is? Ha egy robotot megtanítunk a használatára, gyorsabban fog számolni vele, mint mi? Ezek megválaszolásában segítségükre volt a vendégeknek Bogdányné Pigniczki Erzsébet, Halász Alexandra tanárnők és Zólyomi Csongor tanuló.

A látogatók kipróbálhatták Kovács János MateKIT elnevezésű díjnyertes matematikai oktatóprogramját, mely könnyebbé és élményszerűbbé teszi a tanulást a diákok számára. 

Tálas László Máté Albániában szerzett élményeiről számolt be. A térség a keleti-mediterrán és kontinentális-balkáni klímák kereszteződésében elhelyezkedő, hegyekben gazdag, növényföldrajzilag is nagyon izgalmas terület.

Forgó Olivér 10. évfolyamos tanuló bemutatta saját készítésű infrahárfáját, egy elektronikai eszközökkel készült húros hangszert, amelyen nincsenek húrok.

 A húrokat az infravörös tartományban működő fénysugarak helyettesítik, azaz a látszólag az üres térben mozgatott kézmozdulatokkal lehet dallamot játszani a hangszeren. Találmánya hatalmas sikert aratott, rengetegen hárfáztak asztalánál.

Egy tudományos játszóház keretében a robotika és robotprogramozás volt a főszereplő, az elektromos meghajtású robotok programozása sokakat megszólított. A házigazdák, Kiss Róbert és tanítványai, ismét bizonyították, milyen előremutató szerepe van a robotoknak a környezettudatos közlekedésben. A látogatók, életkortól függetlenül, maguk is kipróbálhatták az elektromos járművek egyszerű programozását.

Szintén a környezettudatos közlekedés állt az est barkács-programjának fókuszában, ahol a látogató gyerekek egy szolár panellel feltölthető elektromos autót építettek meg, melyet haza is vihettek magukkal. A szervező diákok, Ádám Zsófia, Bogár-Szabó Mihály, Bori Kristóf, Hajnal Balázs és Nyíri Kata Luca bevezető előadással és szerelési tanácsokkal járultak hozzá a sikeres járműépítéshez.

A jó idő segítette a hagyományosan egyik legnépszerűbb program, az udvari kísérlet lebonyolítását. Kiss Róbert és Pető Szabolcs pedagógusok olyan zárt térben nem kivitelezhető kísérleteket mutattak be, amelyek során garantáltan égett, füstölt, robbant vagy repült valami. Diáksegítőik voltak: Bori Kristóf, Forgó Olivér, Kakuszi Bence és Kovács-Bánhalmi Hédi Zita. 

Nagy kedvenc volt a Bányai Állati Tárlat program, ahol Korsósné Jávorka Zsuzsanna, Szabó Ödön szaktanárok és Geréb Levente és Laczkó Zsombor diákok segítségével ismerkedhettek meg a vendégek a különböző, otthonokban tartott, de egyáltalán nem hagyományos kedvencekkel, például a botsáskával, gekkóval, óriáshangyákkal, gabonasiklóval, pókkal és csigával.

A természettudományokon túl egyéb tudományterületek és további programok is hozzájárultak a színvonalas szórakozáshoz. Dr. Ujlaky István előadásában a földrajzi, történelmi és irodalmi ismeretek szintézisét nyújtotta Norvégia és a tenger kapcsolatáról.

A társadalmi nemekhez (gender) kötött sztereotípiák áthatják életünket, kezdve gyermekkorban a „megfelelő” játékok kiválasztásával. Jankay Éva tanárnő előadása arról szólt, hogyan jelenik meg ez az irodalomban.

Varga Györgyi és Farkasné Takács Tünde révén szövegvilágokban kalandozhattak a résztvevők, hiszen minden szöveg egy új univerzum, mely lehet realitásunkhoz közeli vagy akár nagyon távoli is.

KAHOOT! Sok diák számára ismerősen hangzik, hiszen segítségével játékos, izgalmas formában bővíthetik és ellenőrizhetik ismereteiket. Nagy Ildikó tanárnő állított össze egy interaktív játékot őseink szellemi kultúrájáról és tárgyi eszközeiről. Ebből kiderült: mit ettek, mivel játszottak, hogyan beszéltek nagyszüleink 100 évvel ezelőtt?

A szabadulószobát minden évben sokan próbálják ki. Az izgalmat ezúttal is a tényleges bezártság, a rohamosan csökkenő idő, a számos kreatív feladat adta. A 4-6 fős csapatokat Berkecz Hanna koordinálta.

A hagyományos ördöglakat program gyerekeket, felnőtteket egyaránt rabul ejtette. Berkecz Pál tanár idén is győzte erővel és magyarázattal, hogy mindenki kiszabadulhasson.

Az est sikere bizonyította a szervezők által pólójukon viselt szlogent: Science doesn’t care what you believe in, azaz A tudományt nem érdekli, hogy miben hiszel.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában