Rigó Ferenc

2022.10.26. 17:37

Gyémánt kitüntetéssel búcsúzik a homokmégyi vadásztársaság elnöke

Hosszú évek munkája után, korára való tekintettel szeretné átadni a stafétabotot a Homokmégyi Dózsa Vadásztársaság elnöke. Rigó Ferenc a szervezet ünnepi közgyűlésén jelentette be távozási szándékát, és meghatottan fogadta el az Országos Vadászkamara kitüntetését, amire vadásztársai terjesztették fel.

Gábor János

Pechtol János, a Vadászati Védegylet ügyvezető elnöke (háttal) a közgyűlésen adta át a gyémánt kitüntetést Rigó Ferenc elnöknek (középen).

Fotó: Gábor János

A kiterjedt erdőségek vadállományával gazdálkodó társaság a napokban ünnepelte fennállása 65. évfordulóját, egy ünnepi közgyűlés és ebéd keretében, a helyi művelődési házban. Az elsőként felszólaló Rigó Ferenc elnök közölte: szervezetük méltán büszke hosszú történetére és az alapítókra, akiktől páratlan természeti kincset örököltek. A jelenlegi tagság feladata az, hogy a konzervált erdőkkel lelkiismeretesen bánjanak, és őrizzék meg őket a jövő generációi számára.

– Szeretettel és megbecsüléssel gondolok a társaság alapítóira, akik örökül hagyták ránk a kitaposott utat, a felbecsülhetetlen vadászati múltat – fogalmazott a vezető, megjegyezve: az elődök munkája előtt azzal lehet a legjobban tisztelegni, „ha rövid életünket nem a harag, hanem a kölcsönös tisztelet jellemzi”. – A társaság jelenlegi vezetése számára a feladat adott: tovább adni a jövő generációjának ezt a természeti kincset – húzta alá.

Rigó Ferenc emlékeztetett: a Homokmégyi Dózsa Vadásztársaság 1957-ben jött létre, 23 alapító taggal. Közülük már csak egy van életben, a kalocsai Halász László, aki betegség miatt ugyan nem tudott jelen lenni a közgyűlésen, de az elnökön keresztül tolmácsolta üdvözletét a tagságnak, valamint a díjazottaknak.

Példamutató, közösségformáló tevékenységért, illetve a vadásztársaságnál végzett kiemelkedő munkáért – társasági ajánlás alapján – három tag kapta meg a Szent Hubertus Kereszt aranyfokozatát. Mácsai Lajos Gyuláné Mária a szervezet könyvelőjeként 11 éve végzett munkájával, Sereg Viktor a társadalmi munkában végrehajtott feladatokkal és a vadásztatásokkal, míg Kocsner Antal a hivatásos vadászként ellátott teendőkkel érdemelte ki a díjat.

Már éppen levezették volna a díjátadást, amikor egy elnökségi tag magához ragadta a szót, és közölte: Rigó Ferencnek a távollétében szavaztak meg egy felterjesztést, országos elismerésre. A laudációban jelezte: a vezető több mint 30 éve járja a régió vadvilágát, és már a második ciklust betöltve látja el az elnöki feladatokat. A munkájából, kiterjedt kapcsolati tőkéjéből nagyon sokat profitált a társaság, ami jól látszik például a szervezet eszközparkján és felújított vadász kúriáján. 

Az érdemeiért az Országos Vadász Kamara gyémánt fokozatú kitüntetését kapta meg a rendezvényen, Pechtol Jánostól, az Országos Magyar Vadászati Védegylet ügyvezető elnökétől.

Rigó Ferenc a feleségével, Rózsával az oldalán vette át az elismerést és bevallotta: nagyon meghatónak találja, hogy az általa olyan nagyra becsült vadásztársak teljes egyetértésben terjesztették fel a díjra. Némi visszautalással kihangsúlyozta: nem ő rendelkezik jó kapcsolatokkal, hanem maga a „Homokmégyi Dózsa”, ami országosan is nevet szerzett magának, és ezt a kiváló tagságának köszönheti. Hálával tartozik a családjának is, fűzte hozzá, hiszen amennyi elfoglaltsággal jár ez a pozíció, azt kevesen tűrnék el. Egyrészt ezért, másfelől a korára és egészségi állapotára hivatkozva bejelentette: elnökként hamarosan leköszön, de biztosította róla a jelenlévőket, hogy szívesen segíteni fogja az utódját, ha az megkéri rá. A hivatalos búcsúra várhatóan a következő, hagyományos közgyűlésen kerül majd sor.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában