Légtérvédelem

2022.10.01. 18:38

Félidőhöz érkezett a Magyar Honvédség baltikumi missziója

Szeptember végén mintegy 51 beosztásban történt meg az állomány váltása. A hazautazó katonáknak Ványik Attila alezredes, a kontingens parancsnoka köszönte meg a szolgálatot, méltatva az állomány fegyelmezett, magas színvonalú szakmai munkáját – számolt be róla az MH 59. Szentgyörgyi Dezső Repülőbázis közösségi oldalán.

baon.hu

Augusztustól vesznek részt a magyarok is a balti országok légtérrendészeti feladatainak ellátásában

Forrás: MH 59.Szentgyörgyi Dezső Repülőbázis/Facebook

Mint arról mi is beszámoltunk, a Magyar Honvédség Balti Fegyveres Készenléti Alegység idén augusztustól négy hónapon át, vezető nemzetként látja el a balti országok légtérrendészeti feladatait, a litvániai Siauliai repülőbázison települve. December 1-én, a jelenleg kisegítő nemzetként tevékenykedő Lengyel Légierő veszi át a szolgálatot és a vezető nemzet szerepkört.

A kecskeméti repülőbázis beszámolója szerint elkészült a litván Siauliai légibázison a magyar kontingens emlékműve.

Hagyomány szerint a balti misszióban érintett országok egységei, a missziós szerepvállalásukat egy vagy több emlékműben jelenítik meg és hagynak lenyomatot így az utókornak.

A magyar emlékmű elkészítéséhez 2 deciliter alapozó, 4 deciliter szürke festék és 1 deciliter grafit szürke festék kellett: továbbá, a kötelező munkaórákon túl, közel egyhetes munkaóra, beleértve a hétvégéket is. Szabó Péter főhadnagy tervezte az alkotást, melyet Fonalka Attila főtörzsőrmester „öntött formába”. 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában