Galériával

2022.10.21. 10:55

Egész nap a szakmák közül válogathattak a fiatalok Kecskeméten

Pályaválasztási rendezvényt tartottak a Messzi István Sportcsarnokban a Kecskeméti Szakképzési Centrum szervezésében csütörtökön. A pályaorientációs esemény elsősorban azoknak az általános iskolás tanulóknak volt megrendezve, akik szakmát akarnak tanulni. A rendezvényen képviseltették magukat a város szakközép- és szakiskolái, illetve duális partereik, akik standokon mutatták be az érdeklődő diákoknak az adott szakma szépségeit.

Szalay Tamás

Sok fiatalt vonzott a pályaválasztási rendezvény.

Fotó: Szalay Tamás

Megnyitó beszédében Ignácz Bence, a Kecskeméti Szakképzési Centrum főigazgatója elmondta, hogy a kiállítás célja az, hogy a gyerekeket segítség a döntéshozásban, hogy milyen irányba tanuljanak tovább és, hogy megmutassák nekik az egyes szakmák értékeit. A pályaválasztás előtt álló diákok kevés tudással és tapasztalattal rendelkeznek a munka világáról. A szakképzési centrum nagy hangsúlyt fektet arra, hogy megértesse a fiatalokkal, hogy a munka nem egy fáradtságos és unalmas dolog, aminek egyetlen célja a pénzkeresés. A pályaválasztással és később a munkával egy olyan harmóniára kell törekedni, amiben megtalálják a munka örömét. Ezért kell olyan foglalkozást választani, ami érdekli őket, és amivel szeretnek foglalkozni. Fontos, hogy megfelelő nyitottsággal és rálátással tudjanak dönteni arról, hogy milyen irányba szeretnének továbbtanulni.

A Bács-Kiskun Megyei Közgyűlés alelnöke, dr. Mák Kornél hangsúlyozta, hogy az élet mindig helyzetek sora, mindig döntéseket kell hozni, fiatal és a felnőtt korban egyaránt. A megjelent diákok is egy ilyen döntéshelyzetben vannak most. Kecskemét sok lehetőséget biztosít a fiataloknak az elhelyezkedésre. A város jó adottságokkal rendelkezik. Számos nagyvállalat és az egyetem megléte is garancia a biztos pályakezdésre. Az alelnök kiemelte a mai kor sajátosságainak az előnyeit is. Korunk digitalizáció felé haladása olyan lehetőségeket kínál a mai diákoknak, ami egy szakma elsajátítása során egy életképes tudást biztosít a számukra.

A rendezvényre több mint ezren látogattak ki és az egész napos programsorozat ki is szolgálta az érdeklődő tömegeket. A megjelent iskolák szakmai képzéseikből állítottak össze rövid bemutatókat, amiket a tanulók részvételével adtak elő a színpadon. Láthattunk divatshowt, rendész-kadét alapműveletek bemutatót, elsősegélynyújtás-bemutatót, illetve a parktervezés és a koktélkeverés technikája is bemutatták.

A megkérdezett diákok mindegyike örül ennek a kezdeményezésnek. Saját bevallásuk szerint bizonytalanok még a pályaválasztás tekintetében, de ez a rendezvény sokat fog segíteni abban, hogy olyan szakmát választhassanak, ami érdekli őket és közel áll hozzájuk.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában