Próbafeltárások

2022.10.24. 11:24

Bronzkori település maradványaira bukkantak Jászszentlászló határában

Háromezer éves bronzkori település maradványaira bukkantak Jászszentlászló határában a régészek. Az épülő új szennyvíztisztító telep helyszínén végezett próbafeltárások során egy teljesen új lelőhely került elő.

Vajda Piroska

Wilhelm Gábor régész elmondta, örülnek ennek a feltárásnak, mert ritkán találkoznak a környéken ezzel a korszakkal

Fotó: Vajda Piroska

A próbafeltárást Sóskúti Kornél vezetésével végezték a Magyar Nemzeti Múzeum munkatársai, akik megtalálták a késő bronzkori település nyomati a beruházás csaknem kétezer négyzetméteres területén. A további munkálatokat a Kecskeméti Katona József Múzeum munkatársai végezték Wilhelm Gábor régész vezetésével. Hírportálunk érdeklődésére elmondta, szakmai berkekben azért is örülnek ennek a feltárásnak, mert ritkán találkoznak a környéken ezzel a korszakkal. A feltárás azért is fontos, mert erről a korszakról nincsenek írásos emlékeink, viszonylag keveset tudnak a szakemberek az akkori népességről és az őskori kultúráról. 

Az épülő új szennyvíztisztító telep területén végezték a próbafeltárásokat
Fotós: Vajda Piroska

Wilhelm Gábor azt is elmondta, a munkálatok során közel hatvan régészeti jelenséget találtak, így például kutak, épületek maradványait. Ugyanakkor a munkagödrökből nagy mennyiségű leletanyag került elő, főként kerámiák, csontok, őrlőkövek, de fémkeresővel találtak egy bronztűt és egyéb bronzeszközöket is.

A terület meghatározta az itt élők életmódját. Valószínűsíthető, hogy nagyon jó minőségű földek voltak itt akkoriban is, ami kiválóan alkalmas volt gazdálkodásra, állattartásra, legeltetésére 

– részletezte Wilhelm Gábor. Hozzátette: úgy tűnik, hogy a Duna–Tisza közén a késő bronzkori időszak jelentős népességcsökkenéssel járt. A Tisza és a Duna túloldala sűrűbben benépesedett, de a két folyó között nem nagyon telepedtek meg. Ennek okait kutatják a szakemberek. Azt is megtudtuk, hogy a Jászszentlászlón feltárt leletanyag restaurálás után a Kecskeméti Katona József Múzeumba kerül, aminek azért is örülnek a szakemberek, mert a településhatárból nagyon kevés anyag áll a rendelkezésükre. 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában