Hagyományőrzés

2022.10.06. 19:50

Bőtös Barnabás, az izsáki néptáncegyüttes vezetője hatéves kora óta táncol

Minden sikeres néptáncegyüttes élén áll egy tehetséges ember. Egy olyan személy, aki elhivatott képviselője a sok évszázados magyar tánckultúra tanításának. Bőtös Barnabás táncpedagógus az Izsáki Sárfehér Néptánc Együttes vezetője pont ilyen ember. A Izsáki Sárfehér Napokon az együttes fellépése után beszélgettünk vele.

Barta Zsolt

A felvételen Bőtös Barnabás párjával, menyasszonyával Kürtösi Lillával táncol

Fotó: Barta Zsolt

Szerelem, hobbi, kedves elfoglaltság, hivatás, megélhetés, megszállottság. Akár az összes fogalmat lehetne használni Bőtös Barnabás esetében, aki az Izsáki Sárfehér Néptánc Együttes művészeti vezetője. Hatéves kora óta táncol, ma pedig oktatja a néptáncot. De nemcsak irányítja a diákokat és táncos társait Izsákon és Kiskőrösön, hanem példát is mutat nekik. A táncpedagógus ugyanis csaknem minden jelentős alkalommal fellép a legkisebbek között is a színpadon, vagy akár csak szóló táncosként is, ha egy-egy program keretében erre lehetősége nyílik. Legutóbb a hétvégén, az Izsáki Sárfehér Napokon léptek fel a helyi néptáncosok csoportjai. Őt is ott láthatta a közönség.

Hogyan indult a pályafutása? Általános iskolás kisdiákként jegyezte el magát a néptánccal, amely mára már a hivatásává vált. A fejlődését előbb Lukács László és Lukácsné Haránt Eszter művészeti vezetők támogatták, majd Békéscsabán, a Bartók Béla Művészeti Szakgimnáziumban tanult, melynek elvégzése után a Magyar Táncművészeti Egyetemen szerzett diplomát.

Mint mondta, a mesterképzés még hátra van, de idén úgy döntött, hogy a sok munkája miatt halaszt egy évet. Tehetsége magas szintű, szabadideje azonban kevés van. A hétvégeken gyakran jár fellépni azokkal a tánccsoportokkal, amelyeket tanít. Hétközben pedig Izsákon dolgozik, és a Kiskőrösi  SZÓ-LA-M Alapfokú Művészeti Iskolában tanít. Idén Kiskőrösön 198 – különböző korosztályú – diáknak tart órákat kollégájával., illetve segíti a Kiskőrös Táncegyüttes munkáját is.

Hogy lehet ezt a folyamatos munkát bírni? Amikor a koronavírus-járvány miatt le kellett állniuk a próbákkal, akkor fogalmazódott meg benne, hogy a néptánc több, mint szakma. Ez hivatás, sőt életforma. Abbahagyni nem lehet, annak ellenére sem, hogy néha igen fárasztó. Talán a pörgés az, ami hiányzott a járvány ideje alatt – fogalmazott Bőtös Barnabás.

Az elmúlt években tanított Ágasegyházán, Nagykőrösön, Soltvadkerten is. Izsákon tavaly óvodásoknak, általános iskolásoknak, felnőtteknek tartott foglalkozásokat, de úgy, hogy közben Kiskőrösön is helyt kellett állnia. Egy-egy csoport számára gyakran ő találja ki a koreográfiát. 

Így történt ez a kiskőrösi Töpörtyű csoport esetében is, amikor egy szegedi versenyen kiemelt arany minősítést kapott és az országos döntőbe is bejutott. Kiskőrösön, a Bem iskolában az idei nemzeti tanévnyitón is fellépett a gyermekcsoport. Bőtös Barnabás Kaponya Lászlóval  és Horváth Katalinnal együttműködve alakította ki a koreográfiát

Hogy mi a jó néptáncban? Erre nem lehet jó választ adni. Talán annyi, hogy az ember kiéli magát tánc közben – véli a pedagógus. Ha Barnabás egy táncházban táncol, akkor ott szinte pihenés a mozgás. Mint mondja, egy tíz perces tánc során a búját-baját kiadja magából.

Hogy lehet motiválni azokat a gyerekeket, akik mobiltelefonnal a kezükben nőnek fel? Egy darabig népi játékokkal lehet a kicsiket megfogni. De az is igaz, hogy ez a generáció, aki a Tik-Tokot használja, más, mint akárcsak a 10 évvel ezelőtti volt. Annyi impulzus éri őket, hogy a napi pörgést keresik – fogalmazott a pedagógus. Ezeknek a srácoknak például a fogócska vagy akár a szülők, nagyszülők által játszott körjáték már nem jelent semmit. Volt olyan osztály, amelynek a tagjait egyáltalán nem kötötte le ez a játék. Azonban a néptánc esetében, ha a gyerek ráérez az ízére, akkor nem hagyja abba a táncot.

Ugyanakkor beszámolt egy érdekes megfigyeléséről, amelyet párja, Lilla is megerősített, akivel gyakran táncol együtt. A néptánc egy olyan fegyelmező mozgásforma, melynek keretében fejben és fizikálisan is ott kell lennie a diáknak. Azaz nagyon koncentrálnia kell. Sok esetben előfordul, hogy az év végén kitüntetett jó tanuló gyerekek jelentős része néptáncos – mondta végül Bőtös Barnabás.


 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában