Pályaorientációs nap

2022.10.25. 11:20

Az új szakképzési rendszerrel és a cégek kínálta lehetőségekkel ismerkedtek a halasi diákok

A nyolcadik osztályosoknak, valamint a kilencedik és tizedik évfolyamos diákoknak tartottak pályaorientációs napot a Kiskunhalasi Szakképzési Centrum Vári Szabó István Szakképző Iskolában. A Bács-Kiskun Megyei Kormányhivatal Foglalkoztatási, Munkaügyi és Munkavédelmi Főosztályának munkatársai, valamint különböző cégek, vállalkozások képviselőinek tájékoztatóját hallgatták meg, és ismerkedtek a duális képzés fajtáival.

Pozsgai Ákos

A diákok csoportokra bontva ismerkedtek meg a különböző ágazatok lehetőségeivel

Fotó: Pozsgai Ákos

A szakképzésbe 2020. május 31- után belépett tanulók már az új szabályozás alapján kezdhetik meg tanulmányaikat és folytathatják a gyakorlati képzésüket. Azonban egy ideig párhuzamosan működik a tanulószerződéses és az új szakképzési munkaszerződéses rendszer.

A szakmai jegyzékben szereplő alapszakmákat kizárólag iskolarendszerben, tanulói jogviszony keretében lehet tanulni, míg a részszakképesítéseket, illetve a szakmai képzéseket pedig felnőttképző intézményben vagy szakképző iskolában felnőttképzési jogviszonyban sajátíthatják el a tanulók.

A szakképzés új rendszerében a szakirányú oktatás megvalósításának munkaerőpiaci szereplője a duális képzőhely. A képzést biztosító gazdálkodó szervezetek a 2020 szeptemberében indult új képzési rendszerben is meghatározó szerepet töltenek be a tanulók oktatásában. 

Az új rendszer célja, hogy a munkaerőpiaci igényekre reagáló, olyan minőségi duális képzőhelyek jöjjenek létre, ahol a tanuló megfelelő gyakorlatot szerezhet, megismerheti a vállalati kultúrát és versenyképes tudással, gyakorlattal léphet ki a munkaerőpiacra a tanulmányai befejezése után.

A Vári Szabó István Szakképző Iskola pályaorientációs napján a nyolcadikosoknak, valamint a kilencedik és tizedik osztályos diákoknak a Bács-Kiskun Megyei Kormányhivatal Foglalkoztatási, Munkaügyi és Munkavédelmi Főosztályának munkatársai tartottak előadást az új képzési rendszerről, segítséget nyújtva, hogy mely területeken tudják őket fogadni, alkalmazni, a következő évben hol dolgozhatnak. 

A pályaorientációs napon sok hasznos információt kaptak a tanulók
Fotós: Pozsgai Ákos                       

Ágazatonként voltak szétbontva a csoportok építőipari, elektromosipari, gázipari, autóipari, élelmiszeripari és kereskedelmi cégek, vállalkozások képviselői tartottak előadásokat a diákoknak – mondta el hírportálunknak Kuklisné Horváth Ildikó, a pályaorientációs nap koordinátora. Hozzátette: a fiatalok megismerkedhettek a különböző cégek nyújtotta lehetőségekkel, és hogy milyen feltételekkel tudják őket a tanulmányi idejük alatt foglalkoztatni, valamint, hogy a munkavállalás milyen kötelezettségekkel jár.

A tizedikesek a munka világával ismerkedtek, a duális szakképzés keretében kapható ösztöndíjak rendszerével, amely elérheti a havi nyolcvanezer forintot is, valamint a munkaszerződésben foglalt jogokkal és kötelezettségekkel.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában