Galériával

2022.10.01. 20:14

Az óvodások is bemutatkoztak a lakiteleki őszköszöntő szüreti felvonuláson

Őszköszöntő szüreti felvonulást tartottak Lakiteleken szombaton. Ez már a harmincadik rendezvény volt, amit a lakiteleki Szivárvány Óvoda és Bölcsőde szervezett.

Szentirmay Tamás

Hagyomány, hogy a gyerekek is fellépnek az őszköszöntő szüreten

Fotó: Szentirmay Tamás

Több mint három évtizeddel ezelőtt is szerveztek szüreti felvonulást a településen, de abból nem lett hagyomány, néhány alkalommal tartották csak meg. 1992-ben az akkori óvoda vezetése és szülői szervezete azonban gondolt egy nagyot, és megszervezte az első őszköszöntő szüreti felvonulást. 

Az elmúlt időszakban legtöbbször kellemes idő fogadta a felvonulókat, a mostani programba azonban beleszólt az időjárás, mert több alkalommal is eleredt az eső. A hagyományok szerint futással kezdődött a nap, a Bacchus Borozó előtt volt a rajt. Az óvodásoktól a felnőttekig a különböző korosztályok különböző távokat teljesítettek. 

A délelőtt során nagy sikere volt az arcfestésnek, az ugrálóvárnak, meg lehetett húzni a préseket és természetesen lehetett mustot és bort is kóstolni. Hagyomány a településen, hogy a felvonulás előtt a kisbíró, a hegybíró, és a polgármester koccintanak. Ez most sem maradt el, de előtte Aszódiné Magyar Beáta, a Szivárvány Óvoda és Bölcsőde intézményvezetője elevenítette fel az elmúlt harminc évet. Azokat, akik jelentős szerepet játszottak benne, megajándékozták.

Az is hagyomány, hogy a legkisebbek, az óvodások is bemutatják táncukat. Őket a Kösöntyű Néptánccsoport követte, akik népviseletbe öltözve ropták a táncot. Mivel bizonytalan volt, hogy fog-e esni az eső, ezért lerövidítették a felvonulás útvonalát. A Hungarikum Ligetbe nem mentek ki a fogatok és a traktorok, csak az Autóscsárda, a piactér, valamint az Anna presszó előtt állt meg a menet, ahol az érdeklődőket a csőszpárok borral és pogácsával kínálták, a kösönytűsök, valamint az ifjúsági tánccsoport tagjai pedig tánccal köszöntötték a jelenlévőket.

Este a Hungarikum Liget Lakodalmas Házában kezdődött a jótékonysági bál, aminek a bevételéből udvari foglalkoztató játékokat szeretnének vásárolni. A jó hangulatról a kecskeméti Hangulat zenekar gondoskodott. 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában