Galériával

2022.10.07. 16:02

A különféle jogsértések elleni fellépések eszközeiről értekeztek a kecskeméti jogásznapon

Pénteken 53. alkalommal rendezett Jogásznapot a Magyar Jogász Egylet Bács-Kiskun Megyei Szervezete, a Kecskeméti Törvényszék, a Bács-Kiskun Megyei Főügyészség és a Bács-Kiskun Megyei Ügyvédi Kamara a Kecskeméti Törvényszék dísztermében.

Horváth Péter

A Kecskeméti Törvényszék dísztermében tartották meg a rendezvényt

Fotó: Bús Csaba

A hivatás hagyományos napján előadásokat hallgathattak meg a szakma képviselői az uniós jog alkalmazásának elsőbbségéről, a véleményszabadság korlátozásának kérdéskörében, valamint a média útján elkövetett jogsértésekkel szembeni fellépés közjogi és magánjogi eszközeiről.

Dr. Bicskei Ferenc, a Magyar Jogász Egylet Bács-Kiskun Megyei Szervezetének elnöke köszöntötte a jelenlévőket, majd Szemereyné Pataki Klaudia polgármester mondott üdvözlőbeszédet, melyben hangsúlyozta, hogy a jogásznap kiváló alkalmat nyújt az életünket érintő kérdésekről szóló párbeszédhez, mely kérdések, problémák megoldásához a jog nyújt eszközt.

Mint fogalmazott, az elmúlt évtizedben sikeresen továbbfejlesztették a felépített jogi-gazdasági struktúrát, amit most rengeteg kihívás ér.

Hangsúlyozta, hogy rend nélkül nincs béke és fejlődés sem, amit természetesen adottnak vettünk, de a háborús időszak megmutatta, hogy e vívmányok törékeny kincsnek számítanak: közösen kell védeni és erősíteni ahhoz, hogy biztonságban maradjon, ami jog nélkül nem lehetséges. Ezért a jogászok stratégiai fontosságú munkát végeznek – mondta a polgármester és a jogászok közösségét meghívta a megújult városházába, hogy ott tartsák meg jövő évi eseményüket.

Gillyné dr. Malkócs Angéla, a Kecskeméti Törvényszék elnökhelyettese is köszöntötte jogásztársait, majd dr. Koltay András, a Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság elnöke a vélemény- és sajtószabadságról, s annak szabályozásáról tartott előadást. Dr. Trócsányi László, a Magyar Jogász Egylet Elnöke, a Károli Gáspár Református Egyetem Rektora, a Fidesz európai parlamenti képviselője a vallásszabadság értelmezési lehetőségeiről szólt a nemzetek feletti és a nemzeti jog tükrében.

Ezt követően dr. Benkő Imola, az Országos Bírósági Hivatal főosztályvezetője és dr. Kökényesi-Bartos Attila, a Pest Megyei Főügyészség csoportvezető ügyésze is szakmai előadást tartott.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában