Galériával

2022.10.14. 19:55

A lengyel nagykövet látogatott Kecskemétre

Lengyelország tavasszal kinevezett új nagykövete, Sebastian Keciek látogatott el pénteken Kecskemétre, a Karol Wojtyla Magyar-Lengyel Barátság Központba, ahol találkozott a karitatív intézmény és a város vezetőivel.

Sebestyén Hajnalka

Szent II. János Pál pápa mellszobrát is megkoszorúzták.

Fotó: Bús Csaba

Sebastian Keciek, a Lengyel Köztársaság budapesti nagykövet tolmácsa, Borzon Dániel társaságában érkezett. A nagykövet néhány mondat erejéig magyarul is megszólalt. Elmondta, jelenleg is tanulja a magyar nyelvet, de az esemény nagy részében a tolmács segítségével kommunikált a házigazdákkal.

A program a Wojtyla ház előtt lévő Szent II. János Pál pápa mellszobrának koszorúzásával vette kezdetét, majd bent folytatódott a találkozó. Először Kis Sebestyén, a Zeneakadémia hallgatója gordonkajátékát hallgathatták meg a résztvevők, majd a nagykövet megismerkedett a népkonyhaként is működő intézmény munkájával. Farkas P. József alapító-igazgató prezentációjában kiemelt hangsúlyt kapott az elmúlt 18 év alatt megvalósult lengyel kötődésű programok, illetve a hozzájuk látogató lengyel vendégek.

Kecskemét város nevében Prof. dr. Sztachó-Pekáry István alpolgármester a lengyel-magyar barátságot méltatta az elmúlt évszázad tükrében.

A nagykövet megismerhette az épület előtti kertbe tervezett új köztéri alkotást is, melyet maga az alkotó, Balanyi Károly, Ferenczy-díjas zománcművész mutatta be. A most készülő szobor a magyar-lengyel barátságnak állít emléket, melyet várhatóan jövő tavasszal avatnak fel. Erre az alkalomra meghívták Sebastian Kecieket, és felkérték a szobor felavatására is. A nagykövet örömmel fogadta a meghívást, melynek szívesen tesz majd eleget. Hozzátette: diplomataként neki is célja, hogy a lengyel-magyar barátság továbbra is erős maradjon. A Wojtyla háznak pedig további sok erőt kívánt a munkájuk folytatásához.

Kecskemét város vezetése nevében az alpolgármester Jánosi István és dr. Temesvári Péter jegyző kíséretében adta az ajándékot. A Wojtylások is készültek ajándékkal. Balogh Károly, Helvécia polgármestere, magánemberként a Wojtyla ház támogatója pedig saját borából hozott ízelítőt a nagykövetnek, hiszen évszázados hagyománya van, hogy a magyarok bort visznek a lengyeleknek.

A rendezvényen a világhírű Kecskemét Táncegyüttes adott műsort.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában