Október 6.

2022.10.05. 19:06

A gyásznap alkalmából Kiskőrösön is ünnepséget tartanak

Csütörtök este az aradi vértanúkra emlékeznek a Petőfi Szülőház és Emlékmúzeum falán korábban kialakított emlékhelynél.

Barta Zsolt

Illusztráció

Fotó: Shutterstock

Mint ismert, az 1848-49-es forradalom és szabadságharc lezárultával az osztrák megtorlás áldozatait október 6-án végezték ki Aradon. A szomorú esemény 173. évfordulóján 18 órakor emlékműsorral tisztelegnek a KSZC Kiskőrösi Wattay Technikum diákjai. A megemlékezésen dr. Pelyach István történész, a Szegedi Egyetem tanára mond ünnepi beszédet. Ezt követően az emlékfalnál virágok, és gyertyák elhelyezésére nyílik lehetőség.  

 

A rendezvénysorozat különleges kiállítással és előadással folytatódik a múzeum galériájában. 

 

Az orosz intervenció címmel dr. Rosonczy Ildikó történész idézi fel az orosz cár hadseregének támadását A témával kapcsolatban pedig kiállítás nyílik Dobák Géza, Hermann Róbert professzor és Krámer Iván magángyűjtő anyagából. A kiállítást a történész Hermann Róbert nyitja meg. A rendezvény végén könyvbemutatóval egybekötött beszélgetésre várják az érdeklődőket, egyúttal dedikálást tartanak a kiállítóteremben. A Kiskőrösön élő Krámer Iván, az ország egyik legjelentősebb relikviagyűjtője hírportálunknak elmondta, hogy kizárólag az orosz cári hadsereg támadásának történetét dolgozza fel a tárlat.  

Eredeti dokumentumokat láthatnak az érdeklődők, így például Kossuth levelét, amelyet Görgei Artúr tábornoknak címzett 1849. május 25-én az orosz támadás ügyében. De látható lesz Ivan Paszkevics tábornoknak – az orosz hadak főparancsnokának – Varsóban németül, magyarul és szlovákul megjelentetett 1849. június 4-ei kiáltványa, amelyben bejelenti a támadást, amelynek következtében 200 ezer katona indult meg Magyarország ellen. A kiállító galériában 30 különleges dokumentum és műalkotást tekinthetnek meg az érdeklődők. 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában