Galériával

2022.09.23. 13:59

Újabb fejlesztések befejezését ünnepelték a bajai Szent László Általános Művelődési Központban

A bajai Szent László Általános Művelődési Központban 390 millió forintból megvalósított épületenergetikai korszerűsítést adtak át csütörtökön ünnepélyes keretek között az intézmény Táncsics Mihály utcai Lukin László Ének-zenei Iskola (ÉZI) épületében. Az elnyert támogatás kiegészítésre szorult a megemelkedett kivitelezési költségek miatt, így Magyarország Kormánya mellett Baja Megyei Jogú Város Önkormányzata is támogatta a projekt befejezését.

Márton Anna

A gyerekek ünnepi műsorral készültek.

Fotó: Márton Anna

Az eseményen részt vett dr. Maruzsa Zoltán köznevelésért felelős államtitkár, Hajdú Miklós Baja alpolgármester, Tarján Levente nyugalmazott igazgató, a Lukin László ÉZI korábbi igazgatói, illetve tanárai.

Dr. Maruzsa Zoltán köznevelésért felelős államtitkár köszöntőjében kiemelte, hogy 2018-2022 között összesen 4576 iskolai felújítás, illetve bővítés valósult meg a magyar köznevelés világában. Örömét fejezte ki, hogy az elmúlt években Baján és környékén is sok iskola megújult, a Szent László ÁMK-ban is a közelmúltban készült el az új épületrész.

A képen (balról): dr. Maruzsa Zoltán köznevelésért felelős államtitkár, Gőbl Zoltánné intézményegység-vezető, Hajdók Róbert, a Szent László Általános Művelődési Központ intézményvezetője és Hajdú Miklós, Baja alpolgármestere.
Fotós: Márton Anna

A KEHOP-pályázatot 2019-ben írták ki, ami nem csak az iskolák hanem egyházi fenntartású intézmények energetikai korszerűsítésére is vonatkozott. A Szent László ÁMK intézmény 2019 őszén adta be a projektet.

– Arra büszkék vagyunk, hogy mi saját magunk írtuk meg ezt a pályázatot, természetesen szakembereket igénybe kellett venni. Akkor úgy döntöttünk, hogy három épületre írjuk meg a pályázatot, azokra amelyek energetikailag nagyon korszerűtlenek voltak – mondta a baon.hu-nak Hajdók Róbert, a Szent László Általános Művelődési Központ intézményvezetője.

A Katona József utcában két épületről van szó, illetve az Ének-zenei Iskola (ÉZI) épületét is jelentette. Lezajlott a közbeszerzési eljárás, kiválasztották a kivitelezőt, majd 2021-ben hozták nyilvánosságra, hogy sikeresen pályáztak 181 millió forintot.

– Amikor terveztük akkor még úgy számoltuk a tervek alapján, hogy további 100 millió forint önerőt kell biztosítani a pályázathoz, amire ígéretet is kaptam a fenntartótól, mert az ÉZI intézménye Baja Város tulajdona. Amikor 2021 májusában megtudtuk, azért nem estünk nagyon kétségbe, csak egy kicsit, mert közben a pandémia közepében is voltunk. Az építőanyagárakban ez nagyon drasztikus növekedést hozott. Újra kellett számolni a költségvetést és azzal szembesültünk, hogy 90-100 millió forinttal több lett a bekerülési költség. Mivel a pályázati összeg nem változott, így az önerőt kellett megnövelni. Ez nem volt egyszerű dolog, rövid idő alatt kellett sok pénzt kellett összeszedni. A fenntartótól közel 137 millió forintot kaptunk, aztán az önerőben a volt Emberi Erőforrások Minisztériuma is hozzájárult 48 millió forinttal és Baja Város Önkormányzata is még 25 millió forinttal – részletezte az intézményvezető.

A projekt 2021 július elsején indult. 

Mindkét épületen a székhelyen hőszigetelés, nyílászárócsere történt. 

Az A2 épületnél alumínium nyílászárókat helyeztek el, a lapos tetőt is kívülről szigetelték és arra került fel a napelem, egybevonva az A2 és a B. épületé. A fűtési rendszert is korszerűsítették. Modern kondenzációs kazánokkal üzemelő radiátoros fűtési rendszert alakítottak ki. Ugyanezek a beruházások valósultak meg a B épületnél. Az elmúlt év őszén átadták az A épületet, decemberben a B épületet. Közben zajlottak az ÉZI felújítási munkálatai.

Hajdók Róbert hangsúlyozta, hogy nagy mértékben megnehezítette, illetve megdrágította a fejlesztést, mert összehasonlítva a három épületet ez került a legtöbbe mivel ez egy védett épület és csak fa nyílászárókat lehetett elhelyezni. Nem csak a bajai főépítész, de a Bács-Kiskun megyei Örökségvédelmi hivatal is ezt írta elő. A pandémia alatt ez rendkívül nagy mértékben drágult és hiány is volt egy ideig. Az utcai homlokzat elmaradt, ez egy későbbi projekt lehet.

– Baja abban is támogatott öt millió forinttal, hogy az utcai homlokzat felújítása megtörténjen, legalább háromszor ennyit kell még hozzá tenni. A mostani tél előtti időszakban erősen meggondoljuk, hogy belevágunk-e. 

A projektet július harmincadikán zártuk, sikerült nyáron befejezni az energetikai korszerűsítéseket, azt gondolom, hogy az energiaárak emelkedése idején, talán ez volt a legjobb beruházás 

– fogalmazott Hajdók Róbert.

Dávid M. Bernadette kalocsai rendfőnök nem tudott részt venni az eseményen, üzenetében úgy fogalmazott: „olyan épületegyüttest újítottunk fel, amelynek sokszínű története a múlt században kezdődött.”

Zsigó Róbert, Baja és térsége országgyűlési képviselője szintén nem tudott jelen lenni az ünnepségen, de üzenetében hangsúlyozta, hogy az első perctől kezdve magáénak érezte a projekt megvalósítását és természetes volt számára, hogy a felmerülő nehézségek áthidalásában szerepet vállalt. 

Hajdú Miklós alpolgármester köszöntőjében szólt arról, hogy hármas minőségben is érintett az intézmény felújítását illetően. Az egyik gyermeke az intézményben tanult, évekig az iskola egykori fenntartójaként működő alapítvány kuratóriumának elnöke volt, jelenleg pedig önkormányzati képviselőként segíti az iskola munkáját.

Az átadó ünnepségen az Lukin László Ének-zenei Általános Iskolája és Alapfokú Művészeti Iskola diákjai színvonalas zenés-táncos műsorral lepték meg a vendégeket.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában