Galériával

2022.09.02. 18:00

Új épületrésszel bővült a horvát nemzetiségi iskola Hercegszántón

Új épületrésszel gazdagodott a hercegszántói horvát iskola. Az intézmény ünnepélyes átadást szeptember elsején tartották.

Márton Anna

A beszédek után a diákok horvát kulturális műsort mutattak be.

Fotó: Márton Anna

Hazánk egyik legrégebbi horvát oktató-nevelő munkát végző intézménye bővítésének átadásán beszédet mondott Mladen Andrlić, a Horvát Köztársaság magyarországi nagykövete, Soltész Miklós, a Miniszterelnökség egyházi és nemzetiségi kapcsolatokért felelős államtitkára, Zvonko Milas, a Határon Túli Horvátok Központi Hivatalának államtitkára, Zsigó Róbert, Baja és térsége országgyűlési képviselője és Gugán Iván, az Országos Horvát Önkormányzat elnöke. A megjelenteket Kovácsné Zsuzsity Mária intézményvezető köszöntötte.

Az eseményen részt vett Szolga József, az Országgyűlés horvát nemzetiségi szószólója, Drago Horvat, a Horvát Köztársaság pécsi főkonzulja, Vedelek Norbert, a Bács-Kiskun Megyei Közgyűlés alelnöke és Varga Gábor polgármester.

A Hercegszántói Horvát Tanítási Nyelvű Óvoda, Általános Iskola és Kollégium új épületrészének építése 2021-ben kezdődött. Az új épületben helyet kapott egy főzőkonyha, egy ebédlő, felső tagozatos osztályok és szaktantermek, tanári szoba, irodák és a kollégisták számára kialakított közösségi tér.

Soltész Miklós államtitkár köszöntőjében kiemelte, hogy Kópháza, Szentpéterfa, Pécs és Szombathely mellett újabb jelentős állomáshoz érkezett a horvát kisebbség életében. Megemlítette a döntést, ami 12 évvel ezelőtt született, miszerint támogassák az iskolát Hercegszántón. Akkor valósult meg az első üteme ennek az iskolafejlesztésnek.

– Közel egymilliárdos beruházás az, amivel ez az iskola az első lépésben megszépült, most pedig megújult, mely egy nagyszerű közös munkának az eredménye 

– mondta Soltész Miklós. Hangsúlyozta, hogy a horvát kisebbségek, éljenek bárhol is Magyarországon, a magyar nemzet nagyon fontos részei. Mint mondta, küzdelmes világban élünk.

– Látjuk, hogy a nagyhatalmak milyen döntéseket hoznak a fejünk felett, ezeknek milyen következményei vannak nemzeteinkre, gazdaságunkra, egész Európára, sőt az egész világra nézve – fogalmazott az államtitkár. Hozzátette, hogy nagyon jól tudják a hercegovinai horvátok, hogy milyen nehéz küzdelmet folytatnak a fennmaradásért, pontosan azért, mert valakik a fejük fölött döntöttek annak idején, most pedig mindezt el kell szenvedniük.

– Az összefogás a legnagyobb lehetőségünk és erényünk. Ez a feladatunk, és kötelességünk is, hogy a horvát közösséggel, a horvát nemzettel és más nemzetekkel is mi, magyarok összefogjunk a térségben. Hisszük, hogy mindebben a nemzetiségek óriási nagy szerepet játszanak – emelte ki Soltész Miklós.

Az eseményen részt vett Soltész Miklós államtitkár (balra) is.
Fotós: Márton Anna

Zsigó Róbert beszédében felhívta a figyelmet arra, hogy aki ismeri Baját és a térségét, az tudja, hogy itt, a „Kincses Bácskában” évszázadok óta élnek együtt békességben nemzetiségek, egymás kultúráját tisztelve, egymást segítve.

– Tudjuk és az elmúlt évszázadokban megtapasztaltuk azt, hogy a mi erőnk nem a széthúzásban, hanem az összetartozásban van, abban a munkában, amit együtt tudunk elvégezni. Akkor, amikor baj volt, mindig ez segített ki bennünket. 

Az elmúlt esztendőkben szintén összefogással és kormányzati támogatással a horvátok itt, a térségben sokat tudtak előre lépni. 

Sikerült megvásárolni és felújítani Baján a Horvát Kulturális Központot, és több olyan intézményt, amely a kultúrájuk és a nyelvük átadására hivatott. Most pedig itt állhatunk és átadhatjuk az elmúlt tíz esztendő munkáját – fogalmazott köszöntőjében Zsigó Róbert.

– Az alapkövet 11 hónapja tettük le. Az Országos Horvát Önkormányzat volt a beruházó, a magyar kormány segítségével ez egy 810 millió forintos beruházás volt, amit a Miniszterelnökség Nemzetiségi és Egyházi Államtitkárságától kaptunk, illetve a Magyar Falu Programból. A teljes iskolafelújításnak ez volt a második üteme. A felső tagozatos diákok egy nagyon régi épületből költöztek át ide, az új épületrészbe – mondta a baon.hu-nak Gugán Iván, az Országos Horvát Önkormányzat elnöke.

A köszöntőket követően horvát kulturális műsort mutattak be az iskolások, a helyi fiatalok tamburán játszottak. Az ünnepélyes átadást az intézmény bejárásával zárták a vendégek.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában