Beruházás

2022.09.08. 11:25

Több száz új munkahelyet teremthet a Dunavecsén épülő okosgyár

Mintegy 16 milliárd forintból épít új üzemet a Schneider Electric Dunavecsén, ahol elektromos elosztóberendezésekhez szükséges, középfeszültségű termékeket gyártanak majd, a beruházás csaknem 500 új munkahelyet jelent – közölte a cég az MTI-vel.

Tapodi Kálmán

A fejlesztés eredményeként mintegy 20 százalékkal bővül a festési kapacitás.

Fotós: Illusztráció/MW-archív

A távirati irodához eljuttatott tájékoztatás szerint az okosgyár területe húszezer négyzetméter lesz, és az üzem minden technológiai, fenntarthatósági és digitális elvárásnak megfelel majd: karbonsemleges működés mellett a legfejlettebb ipari technológiát alkalmazzák a gyártásban. Mint írták: a helyszínválasztásban nagy szerepet játszott az M8-as autópálya, valamint a Schneider Electric Szigetszentmiklóson működő közép-európai logisztikai központjának (CEELog) közelsége, illetve az, hogy a társaság globális beszerzési központja (GSC) szintén Magyarországon, Budapesten működik.

A dunavecsei üzemben várhatóan 2024-ben indul majd meg a gyártás, és a tervek szerint ötszáz, magasan kvalifikált munkahelyet biztosítanak majd a környéken élőknek 2025 után. 

„Az új beruházás egyértelmű megerősítése Magyarország kiemelt szerepének a Schneider Electricnél, és tovább növeli versenyképességünket a középfesztültségű termékek európai piacán” – idézi a közlemény Veres Zsolt országigazgatót, a Schneider Electric valamennyi magyarországi érdekeltségének vezetőjét.

Az energiamenedzsment és ipari automatizálási megoldások területén vezető multinacionális vállalat, a Schneider Electric 1991 óta van jelen Magyarországon két zalaegerszegi, egy gyöngyösi és egy kunszentmiklósi üzemmel, illetve a régiós feladatokat ellátó, több mint húsz országot kiszolgáló szigetszentmiklósi logisztikai központtal. 

A magyarországi gyáregységek számos, az elektromos áramelosztáshoz, -szabályozáshoz szükséges eszközt és berendezést gyártanak, a kismegszakítóktól az egyedi vevői igényekre szabott, így magas hozzáadott értéket képviselő középfeszültségű elosztószekrényeken át az egyedi tervezésű síncsatornákig, amelyek ipari környezetben szükségesek az elektromos energia továbbításához.

A hazánkban mintegy kétezer munkavállalót foglalkoztató társaság termékei több mint 100 országban, a világ minden kontinensén elérhetők, nemcsak az elektromos elosztás, de az ipari automatizálás, az energiamenedzsment, a kritikus infrastruktúra, az ezekhez szükséges szoftverek területéről is.

Több mint duplájára emelkedett a vállalkozás adózott eredménye

A nyilvánosan elérhető cégadatok szerint a Schneider Electric Hungária Villamossági Zrt. értékesítésből származó árbevétele tavaly több mint 81 milliárd forint, egy évvel korábban pedig közel 70 milliárd forint volt. Az árbevétel mintegy fele exportértékesítésből származott. A cég 2021-ben 1,73 milliárd nyereséggel zárt, míg 2020-ban közel 2,17 milliárd forint volt az adózott eredménye. 

Az SE-CEE Schneider Electric Közép-Kelet Európai Kft. árbevétele 2021-ben közel 244 milliárd forintra nőtt az előző évi 207 milliárd forintról, amelynek több mint 90 százaléka exportértékesítésből származott. A vállalkozás adózott eredménye ugyanebben az időszakban 2,7 milliárd forintról 5,8 milliárd forintra emelkedett.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában