Galériával

2022.09.30. 19:55

Több mint százmillió forint értékben adtak át fejlesztéseket Gátéron

Több mint száz millió forint pályázati forrásból több fejlesztés is megvalósult az elmúlt hónapokban Gátéron. A beruházásokat rövid átadási ünnepség keretében ünnepelték meg a napokban a helyi faluházban.

Vajda Piroska

Lezsák Sándor a térség országgyűlési képviselő és Jánosiné Gyermán Erzsébet polgármester vágta át a szalagot.

Fotó: Vajda Piroska

A Magyar Falu Program 2019-ben indult hazánkban a Magyar Kormány kezdeményezésére, hogy hazai forrásból is segítse az 5000 lélekszám alatti települések fejlesztését, felzárkózását, élhetőbbé tételét. Gátér is minden évben adott be pályázatot a meghirdetett lehetőségekre, egy pályázat kivételével valamennyit meg is nyerték. Mára összesen 67 730 000 forint összeget fordíthattak ebből a keretből a község fejlesztésére – részletezte a rendezvényen Jánosiné Gyermán Erzsébet polgármester Elmondta, napelem került a Faluház épületére, klímafűtést szereltek be és korszerűsítették a villamoshálózatot, lefedték az épülethez tartozó teraszt, felújították az udvart és a hozzá tartozó melléképületet. A temetőben térköveztek, illetve új temetői utakat alakítottak ki, fejlesztették az óvodai játszóteret, közterületi karbantartó gépeket vásároltak, felújították a Községházát, valamint 410 méter hosszúságban járdát újítottak meg a Petőfi Sándor utca egy szakaszán. 

Ezeken túl, 40 millió forint támogatást nyert a település a megyei Terület és Településfejlesztési Operatív Program keretében. Ennek köszönhetően elkészült a falu csapadékvíz-elvezető hálózat felújításának második üteme, amely révén Gátér leginkább belvízveszélyes részei váltak biztonságosabbá – hangsúlyozta a polgármester. 

Beszédében arra is választ adott, miért éppen most tartják az átadási ünnepséget, amikor mindenki el van keseredve a mindennapjainkat uraló háborús helyzet, az energiaválság, a naponta növekvő élelmiszerárak okán. Mint mondta, bármilyen bizonytalan, szorongatott helyzetben is vagyunk, mi most élünk, most kell élnünk és meg kell próbálnunk embernek maradni ebben az embertelen világban. Találnunk kell olyan apró örömöket, amelyekbe bele tudunk kapaszkodni, amelyekből erőt tudunk meríteni, amelyek jobb kedvre derítenek bennünket. Éppen ilyenkor van a legnagyobb szükségünk az összefogásra, az egymásra figyelésre, egymás segítésére – hangsúlyozta Jánosiné, aki abban bízik, hogy ez az ünnepség apró örömöt, feltöltődést jelent mindenkinek, hiszen sikerekről, fejlődésről, épülésről, szépülésről beszélünk. 

Lezsák Sándor a térség országgyűlési képviselője elmondta, a Magyar Falu Program keretében több mint 2000 kistelepülés valósíthatja meg évek óta azokat a helyi elképzeléseket, jogos igényeket, amelyeket korábban önállóan nem tudtak volna létrehozni. Hangsúlyozta, a jelenlegi kormány szerint a kistelepülések a nemzet vérkeringésének szerves részei, azokat támogatni kell. A koronavírus-járvány is erősítette azt az életérzést, miszerint a városi emeletes házakból inkább a kistelepülések kertes házaiban éljék az emberek a mindennapjaikat. A Magyar Falu Program célja vonzóvá tenni a kistelepüléseket. A program eredményeit visszaigazolja, hogy a falvak többségében elindult a lakosság számának emelkedése – összegezte az Országgyűlés alelnöke.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában