Galériával

2022.09.22. 11:12

Több mint negyven mázsa lisztet osztottak szét a Bács-Kiskun megyei rászoruló családoknak

Az idén tizenkét éves Magyarok Kenyere – 15 millió búzaszem jótékonysági programnak köszönhetően hetedik alkalommal vehette át a Magyar Máltai Szeretetszolgálat Jánoshalmi Csoportja a magyar gazdák búzafelajánlását. Az ebből készült lisztet az Imre Zoltán Művelődési Központ és Könyvtár színháztermében rendezett ünnepségen osztották szét helyi rászoruló családoknak.

Pozsgai Ákos

A lisztadományokat az Imre Zoltán Művelődési Központ és Könyvtár színháztermében rendezett ünnepségen osztották szét helyi rászoruló családoknak.

Fotó: Pozsgai Ákos

A Magyarok kenyere – 15 millió búzaszem program a Magyarok Kenyere Alapítvány, a Magyar Gazdakörök és Gazdaszövetkezetek Szövetsége és a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara által közösen szervezett, a magyar társadalom önzetlen, segítőszándékú összefogása. A program keretében Magyarország területéről és a Kárpát-medence magyarlakta régiókból ajánlanak fel búzát határon innen és túli magyar gyerekeket segítő szervezetek számára.

– A program nem megrendelésre indult több mint egy évtizeddel ezelőtt, hanem a magyar gazdák lelkéből fakad, hála nekik, mostanra az egész Kárpát-medencében elmondhatjuk, hogy „egy kenyéren vagyunk” – mondta köszöntőjében Farkas László, a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara Bács-Kiskun megyei szervezetének alelnöke, a Jánoshalmi Gazdakör Egyesület elnöke.

Hozzátette: mi, Bács-Kiskun megyei gazdálkodók idén is önzetlenül álltunk a program mellé, mi sem mutatja ezt jobban, mint, hogy a termény mennyisége növekedett ebben az évben aszályos és nehézségekkel teli évben is, de aki nem tudott segíteni az pénzbeli adománnyal segítette a programot.

– Sajnos az aszály, a vírus, nem úgy jön mint a vetésforgó, de a gazdák adományozási hajlandósága továbbra is erős. 

Hiszem, hogy szerencsések vagyunk, mert van, miből adnunk, hogy adhatunk és jó szívvel adunk – fogalmazott a gazdaköri elnök, aki elmondta azt is, hogy Bács-Kiskun megyében öt ponton folyt a gyűjtés és hagyományosan két malom, a kunszállási Júlia Malom és a jánoshalmi Felsőbácskai Műmalom működött közre az őrlésében.

A Bács megyei gazdák adományából a Magyar Máltai Szeretetszolgálat Dél-alföldi Régiójából a kecskeméti csoporthoz 2 ezer kilogramm és a jánoshalmi csoporthoz is 2 ezer kilogramm liszt került, amelyet rászoruló családoknak osztanak ki. Az előző évekhez hasonlóan más jótékonysági és segítő szervezetekhez is jut a lisztadományból.

Az átadó ünnepségen a jánoshalmi katolikus óvoda Halacska csoportjának középső és nagycsoportosai adtak elő népi játékot, amit Bánfiné Sódar Szilvia és Szabóné Bozár Mónika óvónők tanítottak be a gyerekeknek és népdalokat énekeltek a Jánoshalmi Hunyadi János Általános Iskola diákjai.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában