Hűvös idő

2022.09.21. 16:21

Több lépcsőben indították el a távfűtést Kecskeméten

Az Országos Meteorológiai Szolgálat előrejelzése szerint éjszakára várható lehűlés miatt – a jogszabályi kötelezettségnek eleget téve – elindult a távfűtés Kecskeméten – tájékoztatott közleményében a Kecskeméti Termostar Hőszolgáltató Kft. Ahogy az elmúlt években, úgy idén is lehetőségük van a lakóközösségeknek, hogy jelezzék a szolgáltató felé, ha egyelőre nem tartanak igényt a fűtésre.

baon.hu

Fotó: shutterstock.com/illusztráció

Mint írják, a fűtésindítás időpontjának meghatározása minden évben a vonatkozó kormányrendelet, valamint a szolgáltató üzletszabályzatának figyelembe vételével történik. Eszerint a távfűtést akkor kell elindítani, ha a külső hőmérséklet napi középértéke – az időjárás előrejelzés szerint – előreláthatólag nem haladja meg a +10 Celsius-fokot, illetőleg a három egymást követő napon a + 12 Celsius-fokot.

Mivel az Országos Meteorológiai Szolgálat előrejelzései szerint az éjszakai lehűlések miatt több ilyen nap is várható, a Termostar Kft. szakemberei Kecskeméten is elindították a távfűtést.

A legkényelmesebb helyzetben azok a lakóközösségek vannak, akik már végrehajtották a fűtéskorszerűsítést. Az ilyen épületekben lakóknak ugyanis nincs más dolguk, mint hogy – a fűtésindítást és légtelenítést követően – igényeik szerint beállítsák a kívánt hőmérsékletet. Vagy akár el is zárhatják, ha egyelőre nem kérik a fűtést.

Ahol a lakóközösség eddig nem döntött a korszerűsítés mellett, ott a lakók 2/3-ának beleegyezése esetén a közös képviselőnek kell jeleznie írásban a szolgáltató felé, ha nem igénylik a fűtést. 

Amennyiben nem érkezik ilyen jelzés, a hőközpontokban működő automatika fog arról gondoskodni, hogy a külső hőmérséklethez igazodjon a fűtés. Ha tehát lehűl az idő, melegek lesznek a radiátorok. Felmelegedés esetén viszont a fűtés is ehhez fog alkalmazkodni. 

Fontos tudni, hogy a beállítások egységesen vonatkoznak az adott társasházra. Ezért a fűtéskorszerűsítés nélküli épületeknél előfordulhat, hogy az egyik lakásban melegebb van, mint a másikban. Ennek nem a betáplált hőmennyiség az oka, hanem például a lakás épülettömbön belüli elhelyezkedése. Ami szintén a fűtéskorszerűsítés mielőbbi végrehajtása mellett szól.

A Termostar Kft. az ellátásbiztonság további erősítése érdekében 2022/2023-ban átfogó fejlesztést valósít meg. A hazai távhőszektor legnagyobb beruházásának megvalósítása jó ütemben halad. Ennek köszönhetően a jelenlegi tervek szerint a következő, 2023/2024-es fűtési szezonban helyi megújuló energiaforrás biztosítja a hőtermeléshez szükséges fűtőanyag mintegy 70%-át, ami óriási előrelépést jelent a kecskeméti távhőrendszer energetikai függetlenségének elérésében.

Hogyan segíthetik a társasházak lakói a zökkenőmentes fűtésindítást?

  • Ellenőrizni kell a radiátorszelepeket, hogy nyitva vannak-e. Ez szükséges ahhoz, hogy a fűtővíz minden radiátorba eljuthasson, és a légtelenítési munkákat el lehessen végezni.
  • Amennyiben légtelenítésre van szükség, biztosítani kell a felső szinteken levő lakásokba való bejutást.
  • A központi fűtésindítást követő két hétben a Termostar Kft. szakemberei ingyenesen végzik a légtelenítést.

Mi a teendő, ha a lakásban nem indult el a távfűtés?

Ha a radiátorok 10 Celsius-fok alatti külső hőmérsékletnél – nyitott radiátorszelepek mellett – nem melegszenek, ezt a következő elérhetőségek egyikén lehet jelezni:

E-mail cím: [email protected]
Honlap: www.termostar.hu/hibabejelento
Telefonszám: 06-76/48-18-18.

A gyors ügyintézés érdekében a bejelentéskor a következő adatok megadása szükséges: fogyasztási hely azonosító (a távhőszámla felső részén található 6 jegyű szám), bejelentő, lakástulajdonos neve, elérhetősége, a lakás címe, az észlelt hiba rövid leírása.

Mi a teendő, ha egy-egy lakó nem igényli a fűtést?

Fűtéskorszerűsített lakásban a lakók – a fűtés beindítása és a légtelenítés után – a radiátoroknál elzárhatják a szelepeket.

Ahol még nem történt meg a fűtéskorszerűsítés, illetve nincsenek megfelelő elzáró szelepek, ott lakásonként nincs mód a radiátorok kikapcsolására. Ebben az esetben a Közös Képviselőhöz lehet fordulni, aki tájékoztatást ad a lehetőségekről (más a lehetőség tömbhőközpont, illetve társasházi hőközpont esetén).

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában